У Білорусі заблокували сайт найстарішої газети, її головреда затримано

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі за рішенням прокуратури 8 липня заблокували сайт найстарішої місцевої газети “Наша нива”: у соцмережах повідомили, що головреда видання Єгора Мартиновича затримали силовики, в редакції, бухгалтерії та в співробітників провели обшуки, також ідеться про вилучення документів.

Про це повідомляє “BBC News Україна“.

Джерело: телеграм-канал “Наша нива”

Як сказали в міністерстві інформації Білорусі, рішення про обмеження доступу до сайту видання ухвалено з посиланням на закон про ЗМІ та повідомлення генпрокуратури.

Водночас білоруський правозахисний центр “Вясна” розповів, що в редакції газети із самого ранку перебувають співробітники Головного державного управління із боротьби з організованою злочинністю Білорусі. Обшуки та допити працівників проводяться за ст. 342 Кримінального кодексу (організація чи підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь у них), ст. 293 КК (масові заворушення).

“Наша нива” в телеграм-каналі повідомила про те, що обшуки відбулися вдома в головреда, а також про те, що зв’язку з шеф-редактором, кореспондентом і фотографом видання немає.

“Ми знаємо, що щось відбувається, але в межах якої кримінальної справи, ми поки що не знаємо. Оскільки офіційні органи нічого не коментують, і з ними просто неможливо зв’язатися”, – уточнив заступник головного редактора газети Артем Гарбацевич.

Близько 14-ї години “Наша нива” написала, що обшук завершили, Мартиновича забрали силовики, а редактора Андрія Скурка відвезли на допит.

“Зв’язок із шеф-редактором видання Андрієм Диньком відсутній. Ймовірно, його також затримали. Немає контакту з репортеркою Наталією Лубневською та фотографинею Шурою Пилипович-Сущиць. Ймовірно, вони були в редакції, куди приходили силовики”, – йдеться в повідомленні в телеграм-каналі “Наша нива”.

Пізніше стало відомо, що жінок відпустили під підписку про нерозголошення, а Марцинович є підозрюваним за ч. 1 ст. 342 КК (організація або підготовка дій, які грубо порушують громадський порядок, або участь у них), його затримали на 72 години.

“Наша нива” – найстаріша газета Білорусі, рік заснування – 1906-й, випуск продовжили в 1991-му.

За повідомленнями “Нашої ниви” в телеграмі, силовики прийшли й до редакцій “Брестської газети” та щотижневика Intex-Press у Барановичах, також затримано редактора місцевого видання orsha.eu.

На тлі репресій з боку режиму нелегітимного президента країни Олександра Лукашенка Білоруська асоціація журналістів виступила із заявою, в якій вимагає “припинити знищення білоруських незалежних медіа”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter