У Білорусі визнали екстремістськими матеріали правозахисного центру “Весна”

Дата: 31 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі матеріали телеграм-каналу правозахисного центру “Весна” визнали екстремістськими.

Про це повідомили у телеграм-каналі ГУБОЗіК МВС Білорусі.

Фото: Наталія Адамович

“Судом Залізничного району Гомеля за матеріалами обласного управління ГУБОЗіК МВС Республіки Білорусь інформаційна продукція Telegram-каналу “Вясна / Права людини в Білорусі”, її аналогів у соціальних мережах та інших ресурсах визнана екстремістськими матеріалами”, – говориться в повідомленні.

Джерело: телеграм-канал ГУБОЗіК МВС Білорусі

Нагадаємо, що першу представницю “Весни” Марфу Рабкову білоруські силовики затримали у вересні 2020 року. Після цього й до сьогодні в Мінську та регіонах затримували десятки правозахисників, проводили у них обшуки, допитували.

Так, у листопаді нинішнього року Центральний райсуд Гомеля ухвалив вирок у політично мотивованій кримінальній справі стосовно двох правозахисників місцевого відділення правозахисного центру “Весна”: керівника відділення Леоніда Судаленка засудили до трьох років колонії, волонтерку Тетяну Ласицю – до двох з половиною.

17 вересня 23 міжнародні та білоруські правозахисні організації оголосили про початок кампанії #FreeViasna, вимагаючи негайного звільнення правозахисників.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 16 лютого 2021 року режим диктатора Олександра Лукашенка завдав удару по найвідоміших правозахисних організаціях – ПЦ “Весна” та Білоруській асоціації журналістів. Обшуки відбулися в офісах цих організацій, а також у квартирах більш ніж 40 правозахисників та журналістів по всій країні.

У зв’язку з цим низка українських правозахисних організацій звернулася із заявою до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ України, президента України. В ній, зокрема, йшлося про вимогу до державних органів Білорусі негайно припинити переслідування правозахисників та незалежних журналістів, а також про публічне засудження репресій та політичного тиску з боку білоруської влади на правозахисників і незалежних журналістів.

Протести в Білорусі почалися після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Лукашенка через фальсифікації. Більшість країн Європи та світу також вважає Лукашенка нелегітимним президентом. Влада Білорусі, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду хвилі протестів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter