У Білорусі ухвалили перший поточного року смертний вирок

Дата: 15 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У білоруському місті Слуцьк суд ухвалив смертний вирок Вікторові Скруднику. 

Про це повідомили в правозахисному центрі “Весна”. 

Чоловіка засудили до розстрілу за вбивства пенсіонерів і спробу вбивства 85-річної жінки, що стались у 2019 році. Тоді він разом із двома спільниками, щоб отримати гроші на випивку, підпалили будинок, в якому перебували троє людей, яких вони попередньо намагались убити. Двох інших фігурантів справи Віталія Мятєжу та Валентина Бушніна суд відправив до колонії суворого режиму на 22 та 18 років відповідно. 

Влітку минулого року Верховний суд Білорусі скасував смертну кару Скруднику та відправив справу на новий розгляд, однак Мінський обласний суд залишив вирок чинним. Правозахисники з центру “Весна” наголошують, що перегляд смертного вироку Верховним судом – рідкісне явище для Білорусі.

Нагадаємо, що Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується щодо засуджених. Ще в 1996 році в країні відбувся референдум щодо доцільності збереження такого виду покарання. Тоді за це проголосували понад 80% опитаних (близько 6 мільйонів людей). 

Розстріляти в країні можуть тільки чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Минулого року правозахисники зафіксували найменшу кількість страт за 10 років у світі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter