У Білорусі відкрили кримінальну справу проти правозахисниці Тетяни Гацури-Яворської

Дата: 11 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Директорку громадського об’єднання “Ланка” Тетяну Гацуру-Яворську затримали як підозрювану у кримінальній справі. Ще кілька її колег отримали по 7 діб адміністративного арешту.

Про це повідомляє TUT.by та БелаПАН із посиланням на чоловіка правозахисниці Володимира Яворського.

Тетяна Гацура-Яворська

За словами Яворського, 8 квітня відбулися адміністративні суди над усіма затриманими активістками “Ланки” – одну покарали штрафом і відпустили, ще троє отримали по сім діб. Всіх визнали винними в непокорі працівнику правоохоронних органів.

“Тетяні теж дали штраф у розмірі 50 базових. Ми чекали біля ізолятора, що її відпустять, але в підсумку адвокат сказала, що Тетяна затримана у кримінальній справі”, – розповів Яворський. 

На сторінці виставки у фейсбуці, повідомляється, що співробітниці ГО “Ланка” Наталія Треніна, Юлія Семченко та Анна Соколовська отримали по 7 діб адміністративного арешту кожна, Ольга Шпаковська – штраф 50 базових величин.

Всім була пред’явлена ​​стаття 23.4 “Непокора законному розпорядженню або вимозі посадової особи при виконанні ним службових повноважень”.

“Нам досі до кінця невідомо, що стало підставою для затримання. Ми продовжуємо стежити за новинами і чекати. В одному ми впевнені точно, всі затримані – гідні та чесні люди. І, як і багато інших людей в нашій країні, вони заслуговують справедливого ставлення до себе і правосуддя”, – йдеться у повідомленні на сторінці виставки у фейсбуці.

Як повідомила колега Гацури-Яворської, Катерина Раманчук зараз Тетяна перебуває у СІЗО на Володарці.

“Її справа в роботі, але суть звинувачень залишається неясною (а значить, і статті). Звинувачення повинні бути пред’явлені впродовж 10 діб, так що чекаємо до наступного четверга. Сама Таня бадьора, наскільки дозволяють обставини. Має намір боротися до кінця”, зазначила Раманчук.

Нагадаємо, що 6 квітня у Білорусі затримали керівницю громадського об’єднання “Ланка” Тетяну Гацуру-Яворську, а також активісток “Ланки” – Юлію Семенченко і Наталію Треніну.

Усі вони були серед організаторів фотовиставки “Машина дихає, а я – ні”, присвяченої білоруським медикам, які борються з пандемією коронавірусу та політичними переслідуваннями. Експозицію відкрили 30 березня, однак вже наступного дня санітарні служби та рятувальники нібито виявили порушення. Організатори перенесли виставку в онлайн, а після затримань взагалі закрили її.

Фотографія обкладинки: zvyano.by

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter