У Білорусі правозахисницю відправили за ґрати на сім років через “розпалювання ворожнечі”

Дата: 20 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі Мінський міський суд засудив правозахисницю Анастасію Лойку до семи років колонії в справі про розпалювання ворожнечі.

Про це 20 червня повідомила білоруська служба Радіо Свобода.

Анастасія Лойка. Фото: Олександр Васюкович / Імёны

Судовий процес проходив у закритому режимі. Правозахисницю звинуватили в розпалюванні ворожнечі через звіт “Переслідування анархістів, антифашистів, лівих і громадських активістів у Білорусі (2017 – серпень 2018 року)”, в якому вона критикувала дії білоруських силовиків.

Анастасія Лойка – засновниця білоруського правозахисного центру Human Constanta, який займається захистом прав людини, протидією дискримінації, освітою в галузі прав людини, цифровими свободами і правами.

У серпні 2022 року на сайті організації з’явився огляд подій червня-липня – періоду, коли правозахисники відзначали безпрецедентний тиск на громадянську, правозахисну і журналістську спільноти: блокування ресурсів, обшуки й затримання.

Вже 6 вересня Лойку затримали після засідання в справі “Революційної дії” в міському суді Мінська. Згодом її кілька разів перезатримували за адміністративними статтями.

У жовтні правозахисниця вийшла на волю, в листопаді її знов затримали, на волю вона більше не вийшла.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Білорусі затримали Тетяну Питько – дружину політв’язня, відеооператора-фрилансера В’ячеслава Лазарова. Їхню доньку, якій днями виповнився рік і місяць, відправили до дитячої лікарні, оскільки в дитини немає поруч близьких родичів або опікунів.

Нагадаємо, що в рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” Білорусь посідає 157-ме місце зі 180, минулого року країна була на 153-му.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter