У Білорусі помилували Софію Сапегу, засуджену за “розпалювання ворожнечі”

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко помилував громадянку Росії Софію Сапегу, ексдівчину блогера, засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича – вони проходили в одній справі та були засуджені до тривалих строків ув’язнення.

Про це повідомила БелТА.

Джерело: БелТА

Сапегу випустили з виправної колонії №4 в Гомелі й передали делегації російського Приморського краю.

У перші хвилини після виходу з ув’язнення дівчина сказала, що в її найближчих планах – отямитися. Вона також зателефонувала своєму батькові, сказавши йому, що “історія завершується”.

Нагадаємо, що 2022 року, у травні, Гродненський обласний суд засудив Сапегу до шести років колонії. Її визнали винною за двома статтями – розпалювання ворожнечі та незаконне збирання інформації про приватне життя. Також вона мала виплатити компенсацію моральної шкоди в сумі 167,5 тисячі білоруських рублів, або близько 65 тисяч доларів, та держмито в понад 7 тисяч рублів за цивільними позовами.

Захист дівчини в січні 2023-го просив Лукашенка про помилування засудженої, але той відмовив.

Попри російське громадянство Сапега майже все життя провела в Білорусі, а останні роки – у Литві. Там вона навчалась у магістратурі Європейського гуманітарного університету (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою “Міжнародне право і право Європейського Союзу”. У країні вона мала тимчасову посвідку на проживання.

Нагадаємо, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та росіянку Софію Сапегу затримали 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Диспетчер Олег Галегов, який повідомив пілоту літака, що на борту нібито закладено бомбу, назвав посадку рейса операцією білоруських спецслужб.

NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020-го, після фальсифікації президентських виборів. Режим самопроголошеного Олександра Лукашенка визнав канал екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Романа Протасевича Лукашенко помилував 22 травня 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter