У Білорусі двох спортсменок усунули від змагань за підтримку опозиції

Дата: 12 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Через підтримку опозиції в Білорусі лижниць Світлану Андріюк і Дарʼю Долідович відсторонили від змагань та позбавили можливості взяти участь у доборі на Олімпіаду.

Про це повідомляє Reuters.

Світлана Андріюк та Дарʼя Долідович. Джерело: Reuters

Як розповіли спортсменки, Олександр Дорохович, очільник Білоруської федерації лижних перегонів, наказав посадовцям заборонити їм брати участь у міжнародних змаганнях та зборах країни. У федерації не відповіли агентству на запит про коментар.

Крім того, Білоруська лижна спілка деактивувала індивідуальні ідентифікаційні номери спортсменок, необхідні для участі в змаганнях, що проводяться Міжнародною федерацією лижного спорту (FIS). В організації заявили, що нині намагаються зв’язатися з Білоруською федерацією, щоб отримати всю інформацію про лижниць.

Світлана Андріюк наголосила, що через це рішення вона пропустить кваліфікаційні змагання та не зможе отримати місце на Олімпійських іграх у Пекіні.

Спортсменка повідомила, що ніколи публічно не висловлювала своїх політичних поглядів, які вона назвала нейтральними. Але тепер збирається виїхати до Польщі, бо тут “неможливо жити”.

Інша лижниця, Дарʼя Долідович, вважає, що її усунули від змагань через політичні погляди батька – спортсмена Сергія Долідовича, семикратного олімпійця, який тренував свою доньку. Він був учасником вуличних протестів проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Я сама не зробила нічого, що могло б виправдати дискваліфікацію та деактивацію мого коду FIS“, – сказала Долідович агентству, додавши, що поділяє погляди свого батька.

Водночас її батько в коментарі для Reuters заявив, що вже не працює в національному тренувальному центрі, тому єдиний спосіб чинити тиск на нього – через його доньку.

Нагадаємо, у вересні 2021 року білоруська спортсменка Ольга Сафронова покинула батьківщину та переїхала до Польщі після тиску влади

Ольга Сафронова – вершниця та призерка багатьох змагань, зокрема Кубка світу 2019 року. Після початку масових протестів у Білорусі спортсменка відкрито підтримала опозицію та разом з колегами підписала відкрите звернення за чесні вибори.

Сафронова мала виступити від Білорусі на цьогорічній Олімпіаді в Токіо, однак її дискваліфікували нібито через позитивний аналіз на допінг в одного з її коней. Зроблений у Польщі антидопінговий тест цю інформацію не підтвердив.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter