У Білорусі дозволять судити мертвих: навіщо?

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Нижня палата парламенту Білорусі ухвалила законопроєкт, що дозволить силовикам порушувати кримінальні справи щодо померлих людей.

Про це повідомили в органі. 

Будівля Палати представників. Фото: БЕЛТА

Закон набуде чинності після того, як його схвалить верхня палата парламенту та підпише самопроголошений президент Олександр Лукашенко.

Справи щодо померлих можна буде відкривати, якщо їх підозрюють за статтями про злочини, що не мають терміну давності. До таких відносять підготовку чи ведення агресивної війни, тероризм, геноцид, екоцид, порушення законів та звичаїв війни. 

Померлі зможуть захищатись за допомогою живих родичів, якщо ті захочуть брати участь у суді. Втім, інтереси може представляти й призначений державою адвокат.

Документ на розгляд вносила генеральна прокуратура республіки, а робила вона це на вимогу іншого закону – “Про геноцид білоруського народу”. Його ухвалили у країні торік, а під “білоруським народом” у ньому розуміють “усіх радянських громадян, які проживали на території БРСР в зазначений період (до 1951 року)”. 

Концепцію “геноциду радянського народу” вже декілька років активно просуває влада у сусідній Росії. Журналісти, які цікавились цим питанням, припускали, що роздуми про це, ймовірно, у Кремлі почали ще на початку 2000-х, коли за рішенням Генасамблеї ООН 27 січня стало Міжнародним днем пам’яті жертв Холокосту.  

В історіографії поняття “геноцид радянського народу” немає, однак російські суди виносять вироки за вчинений нацистами “геноцид” то щодо “етнічних груп”, то щодо “слов’ян та інших національних та етнічних груп, які являли собою населення СРСР, народів Радянського Союзу”. Цікаво, що до групи переслідуваних не включили євреїв. 

Торік формулювання про “геноцид радянського народу” публічно використав Путін, а вже цього року російські депутати виступили із заявою, в якій поміж іншим вищезгадані рішення судів РФ називають продовженням Нюрнберзького трибуналу.  

Нагадаємо, що за допомогою “геноциду радянського народу” у Росії виправдовують напад на Україну. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter