У Білорусі довірені особи опозиціонерки Тихановської отримали по 6 років колонії

Дата: 04 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У білоруському Гомелі суд оголосив вирок довіреним особам опозиціонерки Світлани Тихановської, які, нібито, готувалися влаштувати заворушення та захоплення адміністративних будівель.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Слідчий комітет Білорусі вважає, що довірені особи Світлани Тихановської, нібито, шукали охочих серед колишніх військовослужбовців, співробітників органів внутрішніх справ і Міністерства з надзвичайних ситуацій для підготовки та організації заворушень і захоплення адмінбудівель в Гомелі. А потім, нібито, з метою докладного планування своїх дій обвинувачені організували зустріч, на якій була присутня і сама Тихановська.

Адвокати засуджених у своїх виступах доводили, що конкретних доказів вини їхніх клієнтів немає, а обвинувачення ґрунтувалося на домислах, загальних фразах та відео, яке лише показало, що 5 серпня довірені особи були на зустрічі зі Світланою Тихановською та обговорювали різні варіанти розвитку подій 9 серпня та після виборів.

Як і вимагала прокуратура, Юрія Власова засудили до 6,5 років колонії посиленого режиму, Тетяну Каневську – до 6 років колонії загального режиму, Дмитра Івашкова та Олександра Шабаліна – до 6 років колонії посиленого режиму.

“Ми не чекали нічого іншого. Після вироку мати сказала нам, що це лише цифри і вони нічого не означають. Вона сказала: “Ми з вами, тримаємось, не хвилюйтеся, все добре” і вигукнула “Ганьба судді!” До суду не допускалися незалежні ЗМІ, лише державні. Мати та інші обвинувачені глузували з них, кажучи: “Ну, як ми можемо краще позувати, щоб ви могли заробляти на життя з маслом?” Вони стояли, опустивши голову. Я сподівався, хоча моя надія була слабкою, що у когось прокинеться совість, але ні ”, – розповів середній син Тетяни КаневськоїОлексій Каневський.

Нагадаємо, що із серпня минулого року в Білорусі не закінчуються протестні акції невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

Від початку протестів, за даними правозахисників, від репресій у Білорусі постраждали близько 30 тисяч людей. Також щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. 

Початок нової хвилі мітингів опозиція планує на 9 травня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter