У Білорусі блогеру Тихановському висунули остаточне звинувачення

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі висунули остаточне обвинувачення Сергієві Тихановському – блогеру ютуб-каналу “Країна для життя”, чоловіку опозиціонерки та кандидатки на посаду президентки Світлани Тихановської.

Про це 11 березня повідомила пресслужба білоруського Слідчого комітету.

Джерело: censor.net

Зокрема, Тихановського звинуватили за такими статтями Кримінального кодексу Білорусі:

  • ч. 1 ст. 293 — організація масових заворушень (санкція передбачає штраф, або арешт, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк);
  • ч. 3 ст. 130 — розпалювання соціальної ворожнечі (позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років);
  • ч. 2 ст. 191 — перешкоджання роботі ЦВК (обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі на строк до п’яти років);
  • ч. 1 ст. 342 — організація дій, що грубо порушують громадський порядок (штраф, або арешт, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк).

За інформацією Слідкому, в межах справи нібито допитали обвинувачуваних, свідків і потерпілих, долучили висновки понад 70 експертиз та оглянули більш ніж 160 одиниць техніки, виявлено “листування, відеозаписи, фотографії, які підтверджують причетність обвинувачених до скоєння злочинів”.

Зокрема, білоруські слідчі закидають Тихановському використання ютуб- та телеграм-каналів “Країна для життя” нібито для закликів до насильства проти представників влади та правоохоронців, “розпалювання соціальної ворожнечі й ворожнечі в суспільстві за ознаками соціального статусу”.

Також блогеру інкримінують перешкоджання роботі Центральної комісії з виборів і проведення референдумів у травні 2020 року “шляхом погроз на адресу голови комісії Лідії Єрмошиної”.

Серед обвинувачень – нібито організація ним у Гродні в травні минулого року під виглядом пікету незаконного масового заходу, що супроводжувався “грубими порушеннями громадського порядку, насильством щодо співробітників органів внутрішніх справ, явною непокорою представникам влади”.

Збиток від таких дій, за повідомленням білоруських слідчих, “становив більш ніж 3,5 млн рублів”, на майно та грошові кошти обвинувачуваного та “близьких до нього осіб” накладено арешт.

Нагадаємо, що Тихановського та блогера каналу “Народний репортер” Сергія Петрухіна білоруські силовики затримали 6 травня 2020 року. 

Через затримання опозиціонер не зміг зареєструватися кандидатом на вибори президента Білорусі, що відбулися в серпні 2020 року, замість нього участь у них брала його дружина Світлана Тихановська.

Раніше стало відомо, що в Білорусі 36-річного блогера Павла Спірина звинуватили у “свідомих діях, спрямованих на розпалювання соціальної ворожнечі”, та засудили до чотирьох років і шести місяців колонії загального режиму.

Причиною арешту стали два відеосюжети на сервісі YouTube, які, за словами Спірина, є журналістськими розслідуваннями. У фільмі “Межа” йдеться про контрабанду наркотиків у Білорусі. У влозі “Страшна таємниця Генпрокуратури Білорусі. Карт-бланш для садизму” розповідається про події 9 серпня 2020 року, коли в країні мирні масові акції протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів жорстко розганяли спецпризначенці.

Блогер усі обвинувачення заперечив і заявив, що його переслідують саме за журналістську діяльність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter