Білоруський блогер отримав 4,5 роки колонії за журналістське розслідування

Дата: 06 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі 36-річного блогера Павла Спірина звинуватили у “свідомих діях, спрямованих на розпалювання соціальної ворожнечі” та засудили до 4 років та 6 місяців колонії загального режиму.

Про це повідомляє видання “Белсат”.

Павло Спірин у суді. Фото: “Белсат”

Причиною арешту стали два відеосюжети на сервісі YouTube, які, за словами Спірина, є журналістськими розслідуваннями. У його фільмі “Межа” йдеться про контрабанду наркотиків у Білорусі. Інше відео – влог-розслідування “Страшна таємниця Генпрокуратури Білорусі. Карт-бланш для садизму”, в якому розповідається про події 9 серпня 2020 року, коли в Білорусі мирні масові акції протесту проти фальсифікації результатів президентських виборів, жорстко розганяли спецпризначенці.

“У нас в камері є телевізор і щовечора там говориться про необхідність діалогу. Народ Білорусі хоче діалогу… Я прошу високий суд своїм рішенням продемонструвати, що держава вкладає в поняття діалогу і яка доля чекає таких людей, які вирішили використовувати шанс на мир для країни. Покажіть вироком, що буде з нашими малолітніми дітьми та батьками-пенсіонерами. У мене все”, – сказав у своєму останньому слові Спірин.

Блогер відкидає всі обвинувачення і наголошує, що його переслідують саме за журналістську діяльність, адже матеріали були гостро критичними, і це була саме критика, а не “розпалювання ворожнечі”.

Нагадаємо, у Білорусі фрілансеру-консультанту “Радіо Свобода”, блогеру та засновнику телеграм-каналу “Беларусь головного мозга” Ігорю Лосіку продовжили арешт до 25 березня 2021 року.

Лосіка затримали 25 червня 2020 року. За словами міністра внутрішніх справ Білорусі Юрія Караєва, телеграм-канали та стріми “Радіо Свобода” “стали засобом управління та організації вуличних акцій протесту”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter