У Берліні на прайді несли портрети українських ЛГБТ-військових

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Цього року українська ЛГБТ-спільнота втретє взяла участь у демонстрації Christopher Street Day, що відбувалася в Берліні. У суботу вони несли портрети кількох десятків українських ЛГБТ-військових.

Про це в коментарі Укрінформу розповіла Марина Усманова, членкиня правління Kwitne Queer, першої української ЛГБТКІ+-мережі в Берліні.

Фото: Ольга Танісійчук, Укрінформ

“У нас є 67 портретів українських військових. ЛГБТ-військові, звісно, не приїхали, але вони взяли участь, надіславши свої портрети, плакати та гасла. Вони вимагають прийняття закону про партнерство та закону про злочини на ґрунті ненависті”, – зазначила вона.

Усманова, яка приїхала з Херсона, розповіла, що в Німеччині ЛГБТ-люди роблять чимало для підтримки України, зокрема для збору допомоги.

Loki von Dorn, який також представляє Kwitne Queer, зазначив, що для української ЛГБТ-спільноти дуже важлива підтримка посольства, оскільки це підвищує толерантність у суспільстві. До втечі з рідного Дніпра він був журналістом, актором, активістом, промоутером і художником.

Посольство України в Німеччині і його керівник Олексій Макеєв підтримують участь українців у берлінському CSD другий рік поспіль.

Фото: Ольга Танісійчук, Укрінформ

“Разом ми боремося не тільки за свободу нашої країни, але й за права та свободи кожної людини. Особливо українській LSBTQ*-спільноті загрожує російська агресія: стилізовані як кінцевий образ ворога, вони серед найбільш переслідуваних Росією людей. Проте вони є будь-що, але не безпорадні. Багато з них мужньо воюють в армії, входять до територіальної оборони та долучаються як волонтери”, – підкреслює посольство.

Окрім Kwitne Queer, у демонстрації взяли участь кілька інших українських організацій, зокрема Gendr Stream (феміністська правозахисна організація, яка захищає права ЛГБТКІ+-людей в Україні), БО “Інша” (зареєстрована 2014 року в Херсоні як феміністична ЛГБТ інклюзивна організація), Resistance та інші.

Девіз цьогорічного прайду – “Тільки сильні разом – за демократію та різноманітність”.

Фото: Ольга Танісійчук, Укрінформ

Бургомістр Берліна Кай Вегнер закликав до захисту різноманітності та толерантності в суспільстві.

“Берлін є і залишається містом свободи та прав людини”, – наголосив він.

У прайді, який завершився біля Бранденбурзьких воріт, попри зливу взяли участь, за неофіційними даними, близько пів мільйона людей.

Нагадаємо, що 16 червня, у неділю, у Києві відбувся перший від початку повномасштабного російського вторгнення Марш рівності. У ньому взяли участь активісти та ЛГБТІК-військові, представники дипломатичних місій і міжнародних організацій, іноземні політики й міжнародні спостерігачі.

Читайте також: Злочинна нетерпимість: з чим пов’язана нова хвиля квірофобних нападів та як цьому запобігти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter