У березні-квітні запрацює Реєстр збитків від війни РФ – Ключковський

Дата: 13 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, Маркіян Ключковський, розповів, що українці, українські компанії та українська держава зможуть подавати заяви та докази для отримання виплат за завдані матеріальні та нематеріальні збитки вже цієї весни.

Про це він повідомив в інтервʼю “Європейській правді”. 

Фото: Державне підприємство “ДІЯ”

“Кінець березня чи початок квітня – це орієнтовний час, коли розраховуємо бути готовими почати прийом заяв”, – сказав Ключковський.

Він зазначив, що реєстр як міжнародна організація був створений лише сім місяців тому і те, що зараз уже планується його запуск, – “це третя космічна швидкість”.

За словами Ключковського, усі заяви потрібно буде подавати виключно в цифровому форматі. Потім ці заяви очікуватимуть розгляду по суті, який має здійснювати Компенсаційна комісія – нова, ще не створена інституція, що призначатиме компенсації, які повинна буде виплатити Росія.

Що стосується термінів, коли можна реально очікувати на компенсації, Ключковський вважає, що це відбудеться точно не цьогоріч.

“Нам пощастить, якщо це буде в наступному році. Це був би дуже великий успіх. В цьому процесі наразі дуже багато невідомих”, – пояснив він.

Директор реєстру також додав, що Україна є першопрохідцем у такому створенні компенсаційного механізму, тому давати прогнози було б безвідповідально.

Нагадаємо, за програмою “єВідновлення” власники пошкодженого внаслідок російських обстрілів житла витратили на ремонти вже понад 1 мільярд гривень.

На початку січня цього року перша українська сім’я скористалася житловим сертифікатом у межах програми “єВідновлення”. Документ дозволить придбати новий будинок замість зруйнованого окупантами. Найближчим часом родина з Гостомеля переїде до нового помешкання в Бучі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter