У Бердянській виправній колонії знову порушуються права ув’язнених – Омбудсман

Дата: 10 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Бердянській виправній колонії №77 під час перевірки виявили порушення прав засуджених на належні умови тримання та захист від катування і жорстокого поводження. 

Про це у своєму телеграм-каналі написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Денісова зазначила, що брала участь у виїзному засіданні Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АРК, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, яке відбувалося в Бердянській виправній колонії №77. Перед засіданням комітету вона разом з народними депутатами перевірила чи не порушуються в закладі права ув’язнених.

Вкотре зафіксували, що рекомендації, які надавалися мною як Уповноваженим щодо усунення недоліків, виявлених під час попередніх візитів, залишаються невиконаними. Це призводить до порушення прав засуджених на належні умови тримання та захист від катування і жорстокого поводження. Зокрема, у виправній установі продовжують існувати неформальні відносини між різними групами засуджених, які побудовані та ґрунтуються на залякувані новоприбулих осіб. Під час конфіденційних бесід новоприбулі засудженні повідомили про те, що їм забороняється сидіти та лежати на ліжках. Крім того, їх у вільний час вишиковують колонами на території дільниці та примушують тривалий час стояти на місці нерухомо, з метою виховної роботи”, – написала Денісова.

Виявлені порушення  обговорили на засіданні Комітету ВР з прав людини. Також ішлося про подальше функціонування Бердянської виправної колонії №77.

Людмила Денісова звернула увагу на “необхідність здійснення контролю з боку керівництва Офісу генерального прокурора за станом досудового розслідування в кримінальних провадженнях, відкритих за фактами побиття та вимагання коштів від засуджених працівниками установи”.

Нагадаємо, що правозахисники неодноразово називали Бердянську колонію одним з найжорсткіших закладів пенітенціарної системи в Україні. У 2015 році там жорстоко побили дванадцятьох новоприбулих засуджених. Вони не отримали медичної допомоги, а співробітники колонії тиснули на них.

У 2019 році в’язні за вказівкою когось із адміністрації зґвалтували там 23-річного ветерана АТО. Хлопця посадили до установи за статтею про незаконне позбавлення волі: за словами правозахисників, під час служби він затримав на сході країни чоловіка, який нібито був сепаратистом. 

Ситуація в колонії привернула увагу журналістів, які зняли про установу документальну стрічку, що зібрала вже понад мільйон переглядів. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter