У Белграді відбувся Європрайд, який вимагали скасувати тисячі релігійних та правих активістів

Дата: 18 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У столиці Сербії Белграді відбувся Європрайд. 

Про це повідомили організатори. 

Фото: ЕРОА

ЛГБТ-прайд у Белграді проводять з 2001 року, однак без серйозних інцидентів хода змогла відбутись лише у 2014 році. Після скасування прайду у 2020-му через пандемію ковіду, цьогорічний марш у столиці Сербії мав ознаменувати закінчення тижня Європрайду. У його рамках в різних містах Європи відбувались акції на підтримку ЛГБТ-людей. 

Організатори наголошували, що Белград стане першим містом у Південно-Східній Європі, в якому відбувається Європрайд, й саме його проведення стане “поворотним моментом у регіоні”.

“На Західних Балканах спільнота ЛГБТІ+ стикається з глибокою нерівністю та дискримінацією. Європрайд у такому регіоні стане можливістю для людей з Європи продемонструвати свою солідарність із ЛГБТІ+ спільнотою Західних Балкан і похвалити їх за їхню тривалу боротьбу за рівність, толерантність і права людини, що почалася два десятиліття тому”,кажуть вони. 

Напередодні прайду у Белграді пройшла багатотисячна хода релігійних та правих активістів, які вимагали заборонити його. Участь у марші тоді брали, зокрема, російські байкери “Нічні вовки”, відомі підтримкою вторгнення в Україну. Також президент країни Александр Вучич оголошував про скасування заходу, однак його провели всупереч цьому. 

Учасники йшли 40 хвилин від Конституційного суду до Ташмайданського парку.

Фото: Reuters
Фото: Reuters
Фото: Reuters
 
Фото: Reuters
Фото: Reuters
Фото: Reuters

Під час прайду відбулось декілька інцидентів, наприклад, група молодиків у масках напала на поліцію з палицями та піротехнікою, а декілька релігійних активістів стали на веселковий прапор і прочитали молитву. Як наслідок поліція затримала 64 людини, переважна більшість з яких були нападниками на ходу. 

Фото: Reuters

Після прайду прем’єр-міністерка Сербії та відкрита лесбійка Ана Брнабич сказала, що пишається тим, що не відбулось серйозних інцидентів. 

Нагадаємо, у В’єтнамі нещодавно уряд визнав, що приналежність до ЛГБТ-спільноти не є “хворобою”, яку треба “лікувати”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter