У Бахмуті затримали підлітка, який здавав позиції артилерійських підрозділів ЗСУ

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Бахмуті на Донеччині правоохоронці викрили місцевого підлітка, якого підозрюють у здаванні позицій артилерійських підрозділів ЗСУ російським військамі Повідомлено про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення та розташування Збройних сил України, за можливості їх ідентифікації на місцевості, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України)

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

У червні-серпні поточного року, як кажуть слідчі, 16-річний юнак, маючи стійкі проросійські переконання, почав співпрацювати з представниками Росії. Він передавав через месенджер графічні координати місць дислокації та бойових позицій артилерійських підрозділів ЗСУ у Бахмуті та Бахмутському районі.

Суд вже обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави, однак її суму не називають. Підлітку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Це не перший випадок, коли правоохоронці затримують у Бахмуті підлітків, які співпрацювали з російськими військовими. До прикладу, у червні затримали 18-річну жительку міста, яку також підозрювали у передаванні військовим РФ інформації про переміщення ЗСУ. Дівчині інкримінували державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану. 

Правозахисники вже не вперше кажуть, що Росія скоює всі шість типів тяжких воєнних злочинів щодо дітей, визначених у міжнародному праві, зокрема вербує їх для участі у війні. Про такі випадки відомо на Луганщині та Харківщині. Для вербування окупанти використовують мобільні застосунки. 

Окрім цього, російські військові та ті, хто їм допомагає, викрадають дітей для отримання, наприклад, інформації чи зброї.

Аналітики Харківського інституту соціальних досліджень, які разом із благодійниками з фонду “Голоси дітей” підготували звіт щодо становища, проблем та потреб українських дітей на війні, вже розповідали про декілька таких ситуацій. Так, наприкінці березня особи, які співпрацювали із загарбниками, після погодженням з російськими офіцерами викрали двох неповнолітніх синів у мешканця одного з міст Харківської області, щоб обміняти їх на зброю, яку він мав. Чоловік нібито збирав її на місцях бойових дій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter