В Азербайджані журналіста Полада Асланова відправили до в’язниці на 16 років

Дата: 18 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

В Азербайджані до 16 років ув’язнення засудили головного редактора незалежних видань Xeberman і Press-az Полада Асланова.

Про це повідомили в Міжнародному комітеті захисту журналістів. 

Асланова затримали ще влітку минулого року на кордоні з Іраном, куди він їхав разом з дружиною на святкування весілля друга. Азербайджанські силовики звинуватили журналіста в продажу державних таємниць владі сусідньої країни, а також у тому, що він нібито вербував колег-журналістів і схиляв їх до співпраці з іноземною спецслужбою. 

Водночас журналіст стверджував, що влада переслідує його за професійну діяльність, зокрема за розслідування фактів корупції в Службі безпеки країни.

“Полад сказав, що його карають за публікації про обкладення даниною турфірм, які організували паломництва до шиїтських святинь у Кербелі та Мешхеді (Іран). За кожного паломника співробітники спецслужб брали в очільників компаній по 10–20 доларів. Полад сказав, що від нього вимагали видалити ці записи, але він відмовився робити це і проти нього сфабрикували кримінальну справу. Полад сказав, що не винен, що його карають за журналістську діяльність”, – переказувала слова журналіста на суді його дружина Гульміра Асланова.

У серпні поточного року Асланов оголошував шестиденне голодування, щоб привернути увагу до своєї справи. Тоді через втручання Омбудсмана та колег йому дозволили зателефонувати рідним. 

За час ув’язнення журналіста його звільнення вимагали в “Репортерах без кордонів” та Міжнародному комітеті захисту журналістів. Також спілка “За свободу політв’язнів Азербайджану” занесла Асланова до списку політв’язнів, у якому фігурують ще 36 осіб, ув’язнених за політичними мотивами в країні. 

Фотографія: Azerbaycan Realligi

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter