У 30 містах Франції відбулися мітинги на підтримку Жизель Пеліко, яку роками ґвалтував її чоловік

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У Франції тисячі людей вийшли на вулиці своїх міст, щоб висловити підтримку 72-річній Жизель Пеліко, яка зазнала знущань від власного чоловіка. Протягом десяти років він підсипав їй снодійне з наркотичною дією та запрошував понад 80 чоловіків для того, щоб ті ґвалтували жінку в їхньому будинку.

Про це пише The Guardian.

Фото: Abdul Saboor / Reuters

Феміністичні організації організували близько 30 акцій протесту в різних містах, зокрема Парижі, Марселі та Брюсселі. Протестувальники на площі Республіки в Парижі тримали плакати з написами, у яких висловлювали підтримку постраждалим від сексуального насильства: “Жизель для всіх. Усі для Жизель”.

71-річного Домініка Пеліко, мешканця міста Мазан, що неподалік Авіньйона на Півдні Франції, судять за організацію зґвалтувань його дружини Жизель. Під час цих нападів жінка була непритомною через наркотики, які чоловік таємно підписав їй. Подружжя було разом уже 50 років, має трьох дітей і сімох онуків.

Разом з Домініком Пеліко на лаві підсудних опинилося 50 чоловіків віком від 26 до 74 років, які в період із 2011 до 2022 року вчинили понад 100 зґвалтувань щодо Жизель. Деяких обвинувачують в одноразовому зґвалтуванні, тоді як інших підозрюють у шестиразовому нападі. Серед підсудних є депутат місцевої ради, журналіст, колишній поліцейський, охоронець в’язниці, військовий, пожежник і державний службовець.

У 2020 році Жизель дізналася про жорстоке насильство щодо себе лише завдяки поліції, яка випадково виявила докази під час розслідування іншого інциденту за участю її чоловіка. Охоронець спіймав його, коли той таємно знімав відео під спідницями жінок у супермаркеті.

Під час обшуку поліція знайшла на його USB-накопичувачі файл із позначкою “Знущання”, що містив близько 20 тисяч зображень і відео, на яких було зафіксовано близько 100 зґвалтувань його дружини.

Коли поліція викликала Жизель і повідомила їй про ці матеріали, вона спочатку навіть не впізнала себе на зображеннях. На суді в Авіньйоні Жизель розповіла, що протягом багатьох років страждала на провали в пам’яті та гінекологічні проблеми, не розуміючи, що вони були наслідками насильства з боку чоловіка. Спочатку вона вважала, що ці проблеми могли бути пов’язані з раковим захворюванням.

Згідно з матеріалами справи, Домінік Пеліко зізнався, що отримував задоволення, спостерігаючи за тим, як інші чоловіки вступають у статеві стосунки з його непритомною дружиною. Він також зазначив, що всі чоловіки були обізнані про те, що вона перебуває під дією наркотиків і нічого не усвідомлює.

Поліція виявила, що він запровадив певні “правила” для своїх гостей: вони не мали використовувати парфуми чи курити, щоб не розбудити жінку, а також не мали права використовувати презервативи.

Деякі підсудні намагаються заперечити звинувачення, стверджуючи, що вважали подружжя свінгерами і Свінг – різновид групового сексу, у якому беруть участь сімейні пари, обмінюючись партнерами. і що всі статеві акти відбувалися за згодою Жизель.

Жизель просила, щоб медіа не приховували її імʼя. Вона також наполягала на публічному судовому процесі, щоб привернути увагу до таких злочинів і донести їхній масштаб до громадськості.

Жінка отримала широку підтримку по всій Франції, де відбуваються акції солідарності. Судовий процес, ймовірно, триватиме близько чотирьох місяців.

Водночас у Франції триває справа послідовника Домініка Пеліко, який протягом більш ніж десяти років застосовував його методи, щоб організувати зґвалтування власної дружини. Як і Пеліко, він використовував наркотичні речовини для того, щоб дружина заснула.

11 вересня суд, до складу якого ввійшли п’ять професійних суддів, вислухав свідчення підсудного Жан-П’єра. Він фігурує в справі як “учень” Домініка Пеліко, хоча його судять не за зґвалтування Жизель Пеліко, а за те, що він застосовував той самий злочинний метод щодо своєї дружини за участю самого Пеліко.

63-річний Жан-П’єр, який раніше працював водієм вантажівки в сільськогосподарському кооперативі, познайомився з Пеліко через інтернет-чат під назвою “Без її відома”, розміщений на сайті, який згодом був закритий.

Як свідчать матеріали слідства, Жан-П’єр звертався до Пеліко з проханням дати йому заспокійливих препаратів, які той підсипав своїй дружині. Після цього Домінік Пеліко сам приїжджав до Жан-Пʼєра і також ґвалтував його дружину. Ці зґвалтування повторювалися чотири рази.

Загалом у період із 2015 до 2020 року дружина Жан-П’єра зазнала 12 таких зґвалтувань. На суді Жан-П’єр визнав свою провину.

Дружина Жан-П’єра відмовилася брати участь у судовому процесі, пояснивши своє рішення тим, що в неї пʼятеро дітей, яких вона прагне захистити.

Нагадаємо, що в червні цього року у Великій Британії жінка виграла судову справу про сексуальне насильство під час терапевтичного сеансу й отримала понад 200 тисяч фунтів стерлінгів компенсації.

37-річна Елла Джанне подала позов проти терапевта Майкла Лусади, до якого вона звернулася 2016 року. Лікар сказав пацієнтці, що сексуальний контакт із ним нібито “допоможе впоратися з травмою”. За словами адвокатів Джанне, під час сеансу в жінки сталася панічна атака і вона не давала згоди на сексуальні дії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter