У 2023 році Національний превентивний механізм виявив моральні знущання в одному із дисбатальйонів

Дата: 21 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Засуджені військовослужбовці у 2023 році скаржилися моніторам Національного превентивного механізму (НПМ) на моральні знущання та важчі побутові умови для новоприбулих в одному із дисциплінарних батальйонів України. 

Про це йдеться у Щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні у 2023 році, яку Верховна Рада ухвалила 20 червня 2024 року.

Під час відвідування дисциплінарного батальйону до представників групи Національного превентивного механізму надходили численні скарги від засуджених військовослужбовців про нестатутні взаємостосунки між ними. Уповноважений наголошує, що це порушує вимоги нормативно-правових актів, адже відповідно до ст. 4 Закону “Про Дисциплінарний статут Збройних сил України” військова дисципліна зобов’язує кожного військовослужбовця виявляти повагу один до одного, бути ввічливими та поводитися з гідністю і честю.

Так, до прикладу, під час конфіденційного спілкування із засудженими військовослужбовцями дисциплінарного батальйону монітори НПМ встановили, що під час прибуття до закладу новоприбулого військовослужбовця змінного складу засуджені, які вже тривалий час перебувають у дисбаті, змушують до виконання 307 присідань.

Окрім цього, засуджені раніше військовослужбовці морально знущаються та створюють важчі побутові умови для новоприбулих, попри їхній вік, життєвий і бойовий досвід. Уповноважений не повідомив, у якому саме місці несвободи відбулися ці порушення або  у якому регіоні. 

Дмитро Лубінець вважає, що таку практику можна розцінювати як порушення ст. 3 Конвенції через нелюдське поводження. При цьому він повідомив, що скерував Міноборони та дисбату лист від 17 жовтня 2023 року №1913.2/23/39.1 для усунення виявлених порушень. 

Керівництво Військової служби правопорядку у Збройних силах України у своїй відповіді запевнило Офіс омбудсмана, що із засудженими здійснюють профілактичні заходи, анонімні опитування та приватні бесіди. Крім того, вони аналізують записи з камер відеоспостереження для недопущення порушень вимог статуту.

Уповноважений рекомендує Міноборони у всіх місцях несвободи системи, що підпорядковуються міністерству, оформити стенди з наочною інформацією про дотримання вимог ст. 4 Закону “Про Дисциплінарний статут Збройних сил України” щодо поважливого та ввічливого ставлення між військовослужбовцями. Такі стенди мають також містити роз’ясненнями, що в разі порушення прав людини й громадянина вони можуть звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Загалом, у 2023 році представники НПМ з моніторинговими візитами відвідали дев’ять місць несвободи, які підпорядковуються Міноборони.

Нагадаємо, Національний превентивний механізм – це незалежний національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи для запобігання в них жорстокому поводженню з людьми, які там перебувають.

А в місцях несвободи (custodial settings) може опинитися кожен з нас – за рішенням або вказівкою адміністративного, судового чи іншого органу, без права залишити їх з власної волі.

В Україні НПМ діє з 2012 року в форматі “Омбудсман +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками Офісу омбудсмана спільно з громадськими активістами. Монітори НПМ відвідують місця несвободи без попереджень, 24/7, навіть уночі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter