У 2022 році пам’ятними знаками позначили ще два місця поховання жертв Голокосту

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У 2022 році Об’єднана єврейська община України позначила пам’ятними знаками ще два місця поховання жертв Голокосту. Нині без спеціального позначення залишаються ще сотні місць масового поховання. 

Про це заявив операційний директор Об’єднаної єврейської общини України Віталій Камозін.

Фото: Віталій Камозін

“В Україні сотні місць масових поховань жертв Голокосту досі не вказано. Наприклад, лише на Івано-Франківщині таких понад 20, у деяких кількість похованих перевищує 1000 осіб”, – зазначив він.

Так, у 2022 році вдалося упорядкувати місце поховання в селі П’ятка Житомирської області. Тут 24 жовтня 1942 року знищили понад 50 членів єврейської громади. Раніше на місці поховання був залізний пам’ятний знак, який вже заіржавів. Тепер там відображені всі відомі імена загиблих.

Також неподалік села Райгородок Хаїм Буряк знайшов інформацію, що на єврейському цвинтарі, де минулого року встановили пам’ятний знак, нацисти розстріляли 12 євреїв із самого Райгородка та 47 з Янушполя (Іванополя). Цей факт тепер також позначений маленьким знаком. 

Камозін закликав українців повідомляти про непозначені масові поховання євреїв, вбитих під час Голокосту. 

Нагадаємо, що 27 січня у світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цього дня 1945 року розпочалося звільнення нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. Під час Другої світової війни в результаті Голокосту німці вбили понад 6 мільйонів євреїв, з них 1,5 мільйона людей на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter