У 2020-му році Омбудсман отримала понад 7 тисяч звернень щодо порушення права на правосуддя

Дата: 18 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова минулого року отримала понад 7 тисяч звернень, які стосувалися порушення права на правосуддя, що на 67% більше, ніж 2019-го. Більшість із них (80%) становлять порушення процесуальних прав на стадії кримінального провадження та досудового розслідування.

Про це йдеться у щорічній доповіді Омбудсмана за 2020-й рік про стан додержання та захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні.

Серед найбільш поширених порушень: бездіяльність слідчого або прокурора, підозрюваним не надають доступ до захисника та інше. Після реагування уповноваженої винних у порушеннях правоохоронців притягнуто до відповідальності.

Кількість виявлених нами порушень, а це 140 повідомлень, свідчать по відсутність системного прокурорського нагляду під час розгляду заяв про злочини та здійснення досудового розслідування”, — зазначила Денісова.

Впродовж 2020 року було перевірено дотримання процесуальних прав 138 громадян, які перебувають у місцях несвободи у 26 країнах. Виявлено порушення їхніх прав на справедливий суд, юридичний захист, охорону здоров’я та отримання консульської допомоги. Після звернень до омбудсманів та правоохоронних органів інших країн та дипломатичних представництв порушені права наших громадян було відновлено.

133 громадяни України РФ незаконно переслідує за політичними мотивами. З них 114 ув’язнено, 97 перебувають в Росії, 17 — в АР Крим.

“Основними порушеннями процесуальних прав цих громадян є утримання незаконно ув’язнених кримських татар в СІЗО на Кримському півострові в нелюдських умовах, без медичної допомоги, без засобів індивідуального захисту в умовах ковіду. Незаконне етапування наших громадян до Російської Федерації в нелюдських умовах, всупереч Четвертій Женевській конвенції, посилення покарань, зокрема, збільшення тюремних термінів. Ми проводимо моніторинг по кожній такій особі”, — повідомила Омбудсман.

Уповноважена постійно перебуває на зв’язку з їхніми рідними, адвокатами та консульськими працівниками. Крім того, про всі порушення повідомляють до міжнародних правозахисних організацій.

За словами Омбудсмана, на тимчасово окупованому Сході незаконно утримують 260 українців, з яких 44 військовослужбовці.

Тут порушуються всі права людини — їх незаконно утримують, вибивають свідчення, утримують в нелюдських умовах, без належного харчування та надання медичної допомоги“, — наголосила Денісова.

Крім того, свого переведення очікують ще 450 засуджених осіб на тимчасово окупованій території, в тому числі 71 особа, яка засуджена до довічного позбавлення волі. Денісова зазначила, що вона проводить перемовини з “так званими уповноваженими” Донецької та Луганської областей і сподівається, що у травні-червні цього року процес обміну полоненими буде розблоковано. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter