Тисячі польок вийшли на вулиці міст, щоб показати невдоволення забороною абортів

Дата: 29 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Польщі другий день поспіль відбуваються масові акції протестів невдоволених забороною абортів у країні жінок. 

Про це повідомляє BBC.

Акція протесту в Гданську

28 січня набуло чинності рішення Конституційного суду, який визнав незаконним положення, що дозволяло жінці перервати вагітність у разі виявлення в плода важкого та незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю. Відтепер у країні переривання вагітності дозволять лише в разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері, що становить лише близько 2% юридичних припинень, проведених останніми роками.

Наймасовіша акція протесту проти заборони абортів відбулась у Варшаві, де тисячі жінок вийшли до будівлі Конституційного суду, який і ухвалив рішення. Протестувальниці розлили червону фарбу, що символізує кров, і порозкидали перед будівлею КС дитячих плюшевих ведмедів.

“Я хочу, щоб ми мали свої основні права, право розв’язувати питання щодо власного тіла, право вирішувати, що ми хочемо робити, чи хочемо народити дітей і за яких обставин”, – обурювалась одна з учасниць акції Габріела Степняк.

За інформацією Укрінформу, кілька маніфестанток змогли прикріпити на будинку Конституційного суду плакат із символікою Загальнопольського страйку жінок та запалити фаєри. Їх відразу затримала поліція і відвезла до різних відділків. Загалом 28 січня правоохоронці затримали у Варшаві трьох-п’ятьох осіб, зокрема одну з лідерок протестів Клементину Суханову

Акції протесту відбулися не тільки в столиці Польщі, але й ще в 40 містах. 

Нагадаємо, що й до рішення Конституційного суду польське законодавство в питанні абортів було одним з найсуворіших у Європі. Переривання вагітності в країні дозволяли лише: 

  • якщо вагітність загрожує життю або здоров’ю матері;
  • якщо медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю;
  • якщо вагітність виникла внаслідок кримінальних дій.

Існування такого законодавства призвело до появи в Польщі явища “абортивного туризму” до інших європейських держав, зокрема до України, а також існування в країні “абортивного підпілля”. Рішення Конституційного суду, за підрахунками активістів, уже збільшило втричі кількість польок, які почали шукати можливість зробити аборт за кордоном.

Європарламент засудив заборону абортів у Польщі та нагадав польській владі, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин і жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter