Тисячі людей вийшли на вулиці німецьких міст після расово мотивованої стрілянини в Ганау

Дата: 21 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Тисячі людей зібралися в містах по всій Німеччині, щоб ушанувати жертв расово мотивованої стрілянини в передмісті Франкфурта Ганау. В країні, крім того, посилилися заклики до влади боротися з крайнім правим екстремізмом. 

Про це повідомляє Associated Press.

Фотографія: Associated Press

У середу 43-річний німець застрелив дев’ятьох людей іммігрантського походження у двох кальянних. Потім він убив свою матір і себе. Чоловік, ідентифікований як Тобіас Ратьєн, залишив по собі кілька незв’язних текстів і відеозаписів, які пропагують расистські погляди. 

Зокрема, після самогубства Ратьєна правоохоронці знайшли 24-сторінкову промову, в якій нападник закликав до “повного винищення” рас, що вважав неповноцінними, а також відео, в якому він поєднав ультраправі ідеї, маніпулятивні роздуми та навів цитату Адольфа Гітлера. 

Фотографія: Associated Press

Видання пише, що напад стався на тлі щораз більшої стурбованості з приводу ультраправого екстремізму та посилення антимігрантської партії “Альтернатива для Німеччини” (АдН). 

Ларс Клінгбейл, високопосадовець від соціал-демократів, молодший партнер канцлерки Ангели Меркель у керівній коаліції, звинуватив AдН у наданні ідеологічного підживлення таким людям, як стрілець із Ганау. 

“Факт, що один чоловік вчинив стрілянину в Ганау, але було багато людей, які постачали йому боєприпаси, і АдН, безумовно, належить до них”, – сказав він в ефірі громадського мовника ARD у п’ятницю. 

Утім, партія заперечує свою відповідальність за напади праворадикалів, включно з антисемітською атакою на синагогу та вбивством регіонального політика минулого року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter