Тисяча білорусів у Мінську вишикувались у ланцюг солідарності, щоб підтримати опозиційних кандидатів у президенти

Дата: 19 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У Мінську понад тисячу людей провели пікет солідарності на підтримку альтернативних претендентів на пост президента Білорусі.

Про це повідомляє місцеве видання TUT.BY.

Президентські вибори в країні, яку з 1994 року очолює Олександр Лукашенко, мають відбутися 9 серпня, однак 19 червня завершується етап збору підписів за висунення претендентів у кандидати в президенти. Необхідну кількість підписів до виборчих комісій для реєстрації кандидатами вже подали Лукашенко та ексбанкір Віктор Бабарико, якого напередодні затримали силовики. 

Акція почалась о 18:00 біля Білоруської філармонії, де претенденти виставили пікети зі збору підписів на свою підтримку. Учасники акції вишикувалися в чергу, щоб підписатися за претендентів. За кілька годин черга розтяглася головним проспектом Мінська майже на п’ять кілометрів, зокрема повз будівлю КДБ до Будинку уряду і ЦВК. Машини, які проїжджали поряд, підтримували пікетувальників сигналами. Близько опівночі ДАІ перекрила проспект, щоб автомобілісти не могли підтримувати активістів, однак на тих місцях, де рух був дозволений, вони продовжували сигналити. 

 

Ближче до опівночі учасники заходу розбилися на кілька окремих пікетів. Вони періодично скандували “Відпускай” з вимогою відпустити затриманого наприкінці травня блогера Сергія Тихановського і затриманого напередодні ексбанкіра Віктора Бабарика та інших активістів. Однак міліція не перешкоджала проведенню пікету, проте в окремих місцях за допомогою мегафона силовики попереджали про незаконність дій пікетувальників та подекуди вивели автозаки. Масових затримань не проводилося, однак пікетувальники повідомляли про кілька затримань.

Нагадаємо, що на початку травня стало відомо про затримання автора ютуб-каналу “Країна для життя” Сергія Тихановського та блогера Сергія Петрухіна. 11 травня суд Ленінського району міста Бреста призначив Петрухіну адміністративний арешт за стрім із квітневої акції противників будівництва акумуляторного заводу поблизу обласного центру. Чоловіка звинуватили в порушенні порядку організації і проведення масових заходів. Після затримання блогера Тихановського білоруси, які підтримують опозиційні настрої, вийшли на акції протесту, щоб силовики випустили чоловіка, однак тоді багатьох людей також затримали. 

ZMINA розповідала, що відомо про затриманих білоруськими силовиками блогерів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter