“Ти, впертий хохол, звідси не вийдеш”: колишній полонений росіян у Балаклії розповів про пережите

Дата: 11 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час тимчасової окупації Балаклії на Харківщині російські військові затримували цивільних, яких катували, зокрема, у приміщені тамтешнього міськгазу. 

Про пережите в полоні розповів “Медійній ініціативі про права людини” Петро Бутка

Фото: Віктор Ковальчук / МІПЛ

У травні, коли Балаклія вже декілька місяців перебувала під російською окупацією, тещі Петра знадобилася медична допомога й операція. Через те що жінка живе в іншому населеному пункті, родина мала навідувати її та організовувати лікування. 

8 травня Петро разом із дружиною намагався виїхати з міста, але їх не пустили.

“Сказали, що треба брати якісь перепустки”, – пригадує Петро.

За кілька тижнів чоловік повторив спробу, й на блокпості, де стояли так звані “еленерівці”, найстарший “комбат” дозволив виїхати. Затримали Петра на зворотному шляху: чоловіку сказали, що він в “орієнтуванні”, наділи мішок на голову й повели в підвал приміщення міськгазу неподалік. 

За словами чоловіка, у той час, поки він не був у місті, позиції росіян у Балаклії обстріляли ЗСУ, і їхнє керівництво зобов’язало знайти винного, яким призначили його. 

Будівля міськгазу, де утримували Петра

Військові з блокпоста сказали керівництву, що Петро назвав позивний коменданта, нібито сказав, що отримав від нього дозвіл. Хоча, каже чоловік, позивного коменданта він не знав.  

У підвалі двоповерхового будинку на перетині траси та вулиці, де жили окупанти, тримали й полонених. Петро пригадує, що побачив там пляшки з водою, а також порожні, які використовували замість туалету. Разом з ним росіяни тримали чотирьох чоловіків, один з яких сидів у підвалі понад два тижні.

Був там і ще один російський військовий “екіпірований, ніби щойно з “нуля”, якого колишній полонений називає “чеченцем” через кавказьку зовнішність. 

“Один по голові б’є, інший кричить: “Неси дубинку”. Кажуть: “Ти, впертий хохол, звідси не вийдеш”, – розповідає про пережите Петро. 

Бив чоловіка той самий “еленерівець”, який випускав його з міста в травні. У руці він мав залізний предмет, схожий на напилок, яким, за словами чоловіка, йому добряче посікло голову. 

Чоловіка не лише били, але й весь час залякували та погрожували. Каже, що не був певен, чи вийде з того підвалу. Але відпустили чоловіка так само неочікувано, як і затримали. В якийсь момент просто сказали: “Вільний”

Згодом він виїхав з окупованого міста, долаючи сотні кілометрів через Росію до країн Балтії.

“Такі викрадення були масштабним явищем. Я особисто знаю більш ніж про десятьох зниклих. А скільки ми ще не знаємо?!” – резюмує Петро. 

Нині родина повернулася до Балаклії, яку українські військові звільнили 8 вересня. 

Нагадаємо, що під час окупації Балаклії росіяни заборонили медикам місцевої лікарні евакуюватися: розстріляли колону та погрожували тортурами. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter