“Тут був мій дім”: у Львові відкриється імерсивна виставка з панорамних фото війни

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

19 березня у львівському Центрі архітектури, дизайну та урбаністики “Порохова вежа” відкриється імерсивна виставка “Тут був мій дім”, що демонструє наслідки російського вторгнення в Україну у форматі VR та панорамної фотографії “на 360 градусів”. 

Про це повідомили організатори.

Фото: Дмитро Малишев

Проєкт “360war.in.ua”, на основі якого сформовано виставку “Тут був мій дім”, – це перший та найбільший в Україні проєкт цифрової фіксації наслідків російської агресії у форматі панорамної фотографії та віртуальної реальності. Його втілюють Тарас Волянюк у співпраці з Дмитром Малишевим, який здійснює знімання.

Панорамні фото наслідків російської агресії в українських містах можна буде оглянути у VR-форматі. Окрему частину виставки присвячено руйнації літака АН-225 “Мрія”.

Команда проєкту з березня 2022 року працювала в Гостомелі, Ірпені, Бучі, Бородянці. Потім були Чернігівщина, Харківщина, Херсонщина, Миколаївщина, Донеччина. Зафіксували наслідки ракетних обстрілів в Умані та Львові. Також Малишев здійснив деталізовані панорамні знімання руйнації літака АН-225 “Мрія”.

З найбільшою в країні колекцією такого формату фотографій, а в ній понад 1620 світлин з майже 250 локацій у 39 населених пунктах, можна ознайомитися онлайн.

“Коли світлину робить класичний репортажний фотограф, він може обрати ракурс, освітлення, фокус, вирішує, що буде в кадрі, а що залишиться непобаченим, він може емоційно вибудувати кадр. Панорамні фото не мають меж, вони охоплюють усе навколо таким, яким воно є. Тому по-справжньому унікальними вийшли фото знищеного літака АН-225 “Мрія” – саме через можливість показати масштабність того, що відбулося”, – розповів фотограф Дмитро Малишев.

Виставка, яка відкриється у Львові, вперше в Україні представить панорамну фотографію як поєднання формату віртуальної реальності та класичної фотографії.

“Це – не блокбастер, не екшн, не репортаж з місця подій. Це фотографії, які треба розглядати через нескінченність деталей. Тому такий важливий текстовий супровід фото, який зробила наша головна редакторка Ірина Клачек, – він має бути беземоційний, фактологічний, а це дуже складно зробити, коли бачиш ці фото”, – додав керівник проєкту Тарас Волянюк.

У межах експозиції біля світлин розташують QR-коди, за якими можна буде оглянути цифрову панораму на сайті, також буде можливість роздивитися фото у VR-окулярах, розповіла директорка “Порохової вежі” та кураторка виставки Ангеліна Єфименко.

За її словами, окрім цього, на глядачів чекають три дуже різних поверхи експозиції, на кожному з яких – окремий етап. Перший нагадує загальну хронологію вторгнення, його глобальні наслідки – втрату домівок, еміграцію, вплив на світ. Другий поверх розповідає про руйнацію життя – важливих для кожної людини місць: улюблені парки, дитячі садочки, школи, будинки культури, суспільні простори.

Окрема частина виставки буде присвячена “Мрії” – інженерному і культурному надбанню українців. Третій поверх розповідає, мабуть, найемоційнішу історію – втраченого будинку, квартири, житла. Панорами, зроблені зсередини знищених осель, занурюють глядача в цей трагічний для вже мільйонів українців досвід.

“Імерсивність проєкту полягає в тому, що з кожним елементом виставки ви можете взаємодіяти, навіть зі світлинами, які є фрагментами панорам. Це – у всіх сенсах шлях для глядача. Ми заздалегідь кажемо, що це може бути емоційно складно. Але це наша мета – викликати емоцію, дозволити прожити й збагнути те, що відбувається понад 740 днів в Україні”, – сказала кураторка виставки Ангеліна Єфименко

Нагадаємо, що минулого року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив офіційний візит до Південно-Африканської Республіки. 

Він обговорив з південноафриканськими колегами втілення української формули миру, активізацію зусиль задля повернення українських дітей, викрадених росіянами з окупованих територій, гарантування продовольчої безпеки в Африці, збільшення обсягів двосторонньої торгівлі, а також активізацію взаємодії обох країн у міжнародних організаціях. 

Кулеба також провів лекцію перед студентами та викладачами Університету Преторії й відкрив виставку віртуальної реальності “Living the War” про наслідки агресії Росії проти України в Центрі мистецтв Javett при університеті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter