Турецькі спецслужби вчергове вивезли з України критика режиму Ердогана

Дата: 15 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Турецькі спецслужби затримали на території України члена Робітничої партії Курдистану Іса Озера та вивезли його до Туреччини. 

Про це повідомляє турецьке видання Hurriyet Daily News.

Видання з посиланням на турецьких силовиків повідомляє, що 58-річний Озер виїхав з Туреччини після видавання ордеру на його арешт і деякий час перебував в Одесі, де його затримали 10 вересня. Турецька влада звинуватила Озера в членстві в забороненій у країні Робітничій партії Курдистану. За словами турецьких силовиків, чоловік нібито продовжував вести терористичну діяльність із території України. Відомо, що 2014 року Озер став депутатом опозиційної партії, лідер якої наразі перебуває в турецькій в’язниці. 

У Туреччині Озера передали антитерористичному підрозділу департаменту поліції Стамбула та висунули проти нього кілька звинувачень, зокрема щодо членства в збройній терористичній організації і сприяння терористичним групам. 

За інформацією одеського видання “Думская”, вивозити Озера з України турецьким спецслужбам допомагала Служба безпеки України.

“Іса Озер винаймав квартиру в одному з одеських житлових комплексів. Його взяли обманом: коли він був не вдома, зателефонував орендодавець і попросив приїхати – нібито потрібно було звірити показники на газовому лічильнику. Іноземця біля дверей зустріли оперативники СБУ та турецькі поліцейські”, – розповіло джерело видання в спецслужбі.

За його словами, Іса Озер уже кілька років мешкав в Одесі та подавав запит на отримання в Україні посвідки на проживання. У міграційній службі йому нібито відмовили.

Водночас видання “Страна.Юа” опублікувало фотокопії документів, які свідчать, що на момент затримання Озер перебував у процедурі розгляду його прохання про отримання статусу біженця в Україні.

У громадському проєкті “Без кордонів” вважають, що оприлюднена у відкритих джерелах інформація дає підстави припускати, що екстрадиція Озера була незаконною або щонайменше проведена з порушеннями, адже в затриманого не було можливості захистити себе в суді.

“Раніше українська влада вже дозволяла викрасти до Туреччини опонентів режиму Ердогана, зокрема блогера Юсуфа Інана та бізнесмена Саліха Зекі Їгіта, і попри заяви правозахисних організацій ніхто не був притягнутий до відповідальності за порушення закону. Також протягом попереднього року відбувалися подібні дії стосовно опонентів азербайджанського режиму Ільхама Алієва, зокрема Азербайджану видали опозиційного блогера Ельвіна Ісаєва”,зазначають у проєкті “Без кордонів”.

Нагадаємо, що 2016 року в Туреччині відбулася спроба військового перевороту, після якого влада країни, яку очолює Реджеп Ердоган, почала ще сильніше тиснути на опозицію та медіа. Тиснуть турецькі спецслужби й на тих опозиціонерів, які свого часу встигли залишити країну. Так, у липні 2018-го Україна порушила право іноземця на захист і видала турецькій владі журналіста Юсуфа Інана. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter