Тупицького оголосили в розшук

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Колишнього голову Конституційного Суду оголосили в розшук. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Олександр Тупицький. Фото: Конституційний Суд України

У повідомленні не вказують імені підозрюваного, однак зрозуміло, що йдеться про Олександра Тупицького.

У березні він з порушеннями перетнув державний кордон у районі пункту пропуску “Косино” в Закарпатській області, що вже стало предметом досудового розслідування в окремому провадженні. Досі до України Тупицький так і не повернувся, а тому й не з’являвся на засідання, зокрема в справі щодо несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи Державної казначейської служби України.

Слідчі підозрюють, що Тупицький передав особистий електронний ключ бухгалтерці, яка незаконно підписала понад дві сотні доручень, зокрема щодо винагород, премій та надбавки членам секретаріату Конституційного Суду. У цій справі колишньому голові КС загрожує від трьох до шести років.

Підозрюваною в справі є й бухгалтерка. 

Нагадаємо, що на початку серпня Тупицького заочно арештували. 

Ще одна справа щодо колишнього голови КС стосується часів, коли той був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках та, як з’ясували журналісти програми “Схеми”, за допомогою впливу і знайомств серед суддів допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес та отримав частку в підприємстві.

За даними Офісу генерального прокурора, тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надавав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. Діяв він, за версією слідчих, з корисливих мотивів, в особистих інтересах та в інтересах свого знайомого – колишнього голови Вищого господарського суду України Віктора Татькова, якого також розшукують правоохоронці. 

Термін давності для притягнення Тупицького до кримінальної відповідальності за епізодом про підкуп свідка закінчився ще восени минулого року. Щодо іншого епізоду – закінчується влітку наступного. 

Фотографія обкладинки: Конституційний Суд України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter