ТСК з розслідувань нападів на активістів призначила дату виїзного засідання в Херсоні

Дата: 15 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Перше виїзне засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, створеної для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів, відбудеться в Херсоні 29 та 30 листопада.

Таке рішення ухвалили члени комісії сьогодні на засіданні в Києві, передає кореспондентка Центру інформації про права людини.

Загалом комісія пропрацювала у відкритому режимі близько години, після чого в закритому режимі мала заслухати доповіді Служби безпеки України та інших силовиків.

Голова ТСК Борислав Береза повідомив, що громадськість слухатимуть після закритої частини засідання.

На відкритій частині члени комісії також визначили, що пріоритетними регіонами розслідування будуть Херсон, Одеса, Київ, Харків та Сєверодонецьк. Також обговорювалося питання розгляду ситуації в Тернополі, але за нього проголосувало лише шість членів ТСК, і Тернопіль вирішили розглядати після п’яти вищезгаданих регіонів.

На засідання не прибув жодний із запрошених представників Херсонської області, зокрема голова облради Владислав Мангер і голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Нагадаємо, громадська активістка та керівниця справами Херсонського міськвиконкому Катерина Гандзюк померла 4 листопада через те, що під час нападу 31 липня на неї вилили літр сірчаної кислоти. Унаслідок замаху Гандзюк дістала опіки 40% тіла, за три місяці вона перенесла 15 операцій.

У замаху на життя Гандзюк підозрюється п’ять осіб. Усі вони учасники АТО, розвідники “Української добровольчої армії”. Четверо з них визнали свою провину. П’ятий співучасник Сергій Торбін, на якого вказують інші підозрювані як на організатора замаху, заперечує свою причетність.

Друзі Гандзюк неодноразово висловлювали занепокоєння, що всю провину за скоєний злочин “повісять” на п’ятьох виконавців, а самих замовників так і не буде знайдено і покарано.

З початку 2018 року правозахисники зафіксували щонайменше 53 напади на громадських активістів по всій Україні.

5 листопада низка громадських організацій у своєму зверненні закликали відправити у відставку генпрокурора Юрія Луценка та голову МВС Арсена Авакова через тотальну безкарність за злочини проти активістів та громадських діячів.

6 листопада Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Головою комісії став позафракційний народний депутат Борислав Береза, а його заступником – депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Алєксєєв.

Комісія складається з 18 народних депутатів. П’ять – від фракції Блоку Петра Порошенка, троє – від “Народного фронту”, двоє представляють Опозиційний блок і по одній людині від “Самопомочі”, “Батьківщини”, “Відродження” та “Волі народу”. Включено туди і двох позафракційних депутатів. Зокрема, до ТСК увійшов Мустафа Найєм. 

У комісії також присутній представник “Народного фронту”, екс-радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, хоча активісти та друзі Гандзюк протестували проти його включення до ТСК.

Адвокатка Катерини Гандзюк Євгенія Закревська заявила, що не надаватиме зі свого боку жодної інформації членам ТСК, через включення до складу комісії Антона Геращенка, який, на її думку, може використовувати інформацію “у своїх цілях”.

Вона письмово звернулася до керівництва ТСК з вимогою виключити Геращенка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter