Три африканські країни створили Конфедерацію держав Сахеля: це посилило вплив Росії в регіоні

Дата: 07 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Військові хунти трьох африканських країн – Малі, Буркіна-Фасо та Нігеру – утворили Конфедерацію держав Сахеля (АЕS), це посилило російський вплив в регіоні.

Про це пише ВВС.

Генерал Нігеру Абдурахаман Чіані (у центрі), полковник Ассімі Ґоїта (ліворуч) і капітан Ібрагім Траоре (праворуч) на саміті в Ніамеї. Джерело: BURKINA FASO PRESIDENCY

На саміті в столиці Нігеру Ніамеї генерал Абдурахаман Чіані (лідер Нігеру), полковник Ассімі Гоїта (Малі) і капітан Ібрагім Траоре (Буркіна-Фасо) заявили, що спільнота перебуває під впливом Франції, тому вони прагнуть створити своє власне регіональне обʼєднання. 

Усі троє лідерів захопили владу у своїх країнах під час військових переворотів з 2020-го по 2023 рік.

Саміт, на якому створили коаліцію, став першим після виходу Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру зі складу Економічної спільноти західноафриканських держав у січні 2024 року.

Раніше всі три країни вислали зі своїх територій французькі війська, які перебували тут в межах антиджихадистської місії. Нігер також домігся виводу американських військ з авіабази Air Base, яку тепер зайняли російські військові.

За даними The Insider, лідери хунт трьох країн погодили план створення союзу АЕS після переговорів з делегацією міноборони Росії в грудні 2023 року. Після цього Малі, Буркіна-Фасо та Нігер почали ближче контактувати з Росією і пустили до себе військових РФ. 

Після державного перевороту в Нігері 26 липня 2023 року регіональний блок Економічне співтовариство західноафриканських держав пригрозив вторгненням для відновлення конституційного правління в країні. У відповідь Малі та Буркіна-Фасо пообіцяли прийти на допомогу Нігеру в разі нападу.

Наприкінці серпня того ж року хунта Нігеру дозволила арміям Малі та Буркіна-Фасо заходити на територію країни та просила допомоги в російської ПВК Вагнера.

У вересні 2023 року хунти трьох країн підписали угоду про безпеку, в якій пообіцяли допомагати одна одній у разі будь-якого повстання або зовнішньої агресії.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Південно-Африканській Республіці урядова партія вперше за 30 років не отримала більшості в парламенті: це може підірвати вплив Росії в регіоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter