31 організація з 7 країн просять Порошенка скасувати е-декларування для активістів

Дата: 14 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

31 правозахисна організація з 7 країн, які є учасниками та партнерами міжнародної мережі Будинків прав людини, направили відкрите звернення до президента України Петра Порошенка із проханням скасувати прийняте у березні електронне декларування для  громадських активістів, які займаються протидією корупції.

На думку підписантів, нові законодавчі зміни порушують автономію громадянського суспільства на вибір теми своєї роботи, обмежуючи можливість людей вільно працювати на організації, які займаються висвітленням і протидією корупції, порівняно з тими, хто працює над іншими темами.

У мережі Будинків прав людини вважають, що мета цього законодавства – залякати громадянське суспільство, яке працює над вирішенням проблеми корупції в Україні, і зрештою дискредитувати громадські організації.

Петрові Порошенку нагадують, що, підтримавши в березні 2016 року резолюцію Ради ООН з прав людини стосовно правозахисників, Україна взяла на себе зобов’язання “заохочувати і стимулювати участь громадськості, а також сприяти прозорості, підзвітності та ефективному управлінню для запобігання корупції та боротьбі з нею за участю посадових осіб” і захищати осіб, які займаються питаннями запобігання корупції. Натомість “цей закон робить мішенню цих осіб, включно з правозахисниками, оскільки встановлені різні критерії для суб’єктів громадянського суспільства, що займаються протидією корупції. Створюється уявлення, що вони менш легітимні, ніж інші правозахисники“, – сказано у тексті звернення.

“Той факт, що голосування за внесення поправок до закону було поспішним, без консультацій з громадянським суспільством, особливо правозахисними організаціями, а також поспішне підписання закону викликає сумніви щодо справжньої мети цього законодавства. Це законодавство створює атмосферу суспільної підозри громадянського суспільства, і це відбувається в країні, яка повинна цінувати внесок громадянського суспільства в розвиток держави”, – йдеться у листі до Петра Порошенка.

Як відомо, 23 березня 2017 року Верховна Рада України прийняла поправки до законодавства, які регулюють електронне декларування про статки чиновників і державних службовців (закон “Про запобігання корупції”). Під час розгляду в сесійній залі народний депутат Тетяна Чорновол з голосу внесла поправку, якою  передбачається обов’язок електронного декларування для представників громадських організацій, які працюють у сфері запобігання, протидії корупції, і всіх тих суб’єктів, хто співпрацює з такими організаціями. Незважаючи на хвилю критики, 27 березня президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону “Про протидію корупції”. Водночас президент підтримав необхідність створення робочої групи за участю представників громадських організацій, АП і депутатів Ради для узгодження змін до відповідного закону.

Довідка. Фундація будинків з прав людини (ФБПЛ) захищає і підтримує правозахисників і їх організації. Для досягнення цієї мети фундація об’єднує організації в Будинки прав людини і об’єднує Будинки в міжнародну мережу. ФБПЛ виступає з партнерськими організаціями з метою сприяння свободі зібрань, асоціацій і самовираження, а також заохочує право бути захисником прав людини – для забезпечення того, щоб окремі особи та організації могли вільно і відкрито захищати права людини всередині країни і за кордоном. ФБПЛ базується в Осло, має офіс в Женеві і представництва в Брюсселі і Тбілісі. Будинки розташовані в Східній і Західній Європі, на Кавказі та на Балканах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter