Третина українців вважає, що телемарафон обмежує свободу слова та плюралізм думок – опитування

Дата: 30 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Серед українців немає одностайної позиції і щодо ставлення до національного телемарафону. Практично третина опитаних переконані, що телемарафон обмежує свободу слова. Стільки ж респондентів з цим не погоджуються. Інші – не змогли відповісти.

Такими є результати четвертого загальнонаціонального соціологічного дослідження, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології в партнерстві з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні та Центром прав людини ZMINA.

Соціологи зазначили, що у відповідях респондентів щодо потреби держави регулювати свободу висловлювань у медіа під час війни загалом спостерігається відсутність одностайності.

Так, 42% погодилися з тим, що держава має обмежувати свободу висловлювань і свободу преси під час війни, оскільки це важливо для протидії дезінформації та інформаційним провокаціям. Однак майже така сама кількість, а саме 40%, підтримують протилежну тезу – “держава не має запроваджувати жодних обмежень на свободу висловлювань і роботу медіа, адже доступ до різної інформації важливий для прийняття рішень”.

Питання втручання держави у виробництво медіаконтенту викликало неоднозначні думки серед опитаних. Відносна більшість підтримала таке втручання за певних умов: 26% вважають, що це необхідно для виявлення потенційно шкідливого контенту, а 48% – для виявлення дезінформації. Проти будь-якого втручання виступили 26%.

Щодо запровадження цензури під час війни, думки професійної спільноти журналістів також розділилися. 46% вважають, що певний тип цензури є доцільним, 37,5% виступають проти, а 16,5% не змогли визначитися.

Те, що багато журналістів, які зазвичай підтримують максимальну свободу преси, згодні на певну цензуру, на думку дослідників, є цікавим і може свідчити про їхній досвід, коли повна свобода преси під час війни може бути небезпечною.

Крім того, близько 60% опитаних підтримують право держави втручатись у виробництво медіаконтенту для протидії дезінформації, ще 5% підтримують втручання для виявлення будь-якого шкідливого контенту. Проти втручання виступають 35%.

Загальнонаціональне опитування про права людини в Україні провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва разом із Центром політичної соціології з 29 жовтня по 12 листопада 2023 року. Це відбулося в співпраці з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні та Центром прав людини ZMINA. Дослідники опитали 2001 респондента віком від 18 років. Максимальна випадкова похибка вибірки становить 2,3%, але варто враховувати систематичні відхилення через вимушену міграцію мільйонів громадян унаслідок війни в Україні. Це вже четверте дослідження “Що українці знають та думають про права людини”.

Нагадаємо, що, згідно з результатами цього ж дослідження, щонайменше 48% опитаних українців називають інтернет одним з основних джерел інформації про права людини. Ще 43% дізнаються про них з розмов із друзями чи родичами, а 39% – з телевізійних програм. Також 23% вказали, що вивчали це питання в школі чи вищому навчальному закладі. Стільки ж вказали, що дізнаються про права людини з особистого досвіду й майже стільки назвали соціальні мережі, форуми та телеграм-канали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter