Третина українців вважає формат телемарафону неактуальним – опитування

Дата: 08 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Третина українців вважає, що формат загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” зараз уже неактуальний, нейтрально ставляться до нього близько 20% громадян, ще 15% не визначилися з відповіддю.

Про це йдеться в соціологічному опитуванні, яке провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху ЧЕСНО з 8 до 15 грудня 2023 року включно.

Абсолютно погоджуються з тезою про втрату актуальності формату телемарафону 30% українців. Ще близько 13,5% громадян радше підтримують таку позицію.

Лише 20% українців вважають, що телемарафон досі не втратив актуальності.

Водночас близько 65% громадян вважають, що журналісти мають бути присутні на засіданнях Верховної Ради під час дії воєнного стану. За онлайн-трансляції засідань на телеканалі “Рада” виступають понад 57% громадян.

Активісти пишуть, що результати дослідження яскраво продемонстрували: глядачів телемарафону стає дедалі менше, а отже й доцільність його під питанням. 

Такий стан речей підтверджує й зменшення довіри до “Єдиних новин”. Так, за даними дослідження КМІС, у грудні 2023 року показник довіри знизився до 43%, що є найменшим за весь час існування телемарафону. 

Попри це держава продовжує фінансувати діяльність телемарафону та каналів, які беруть участь у спільному ефірі. Заплановані в держбюджеті витрати на телемарафон у 2024 році становлять близько 1 млрд гривень.

Фактично більша частина коштів буде спрямована на фінансування великих медіа, власниками яких є олігархи, пише Рух ЧЕСНО.

Водночас активісти наголошують, що зараз достеменно не відомо, хто відповідальний за ухвалення рішень щодо телемарафону. В інтерв’ю Руху ЧЕСНО очільник Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин зазначив, що не знає, хто був ініціатором його створення. За його словами, ініціювати такі процеси мало б Міністерство культури, проте там уже довгий час немає міністра.

Ексміністр Олександр Ткаченко наполягав на тому, що завершувати телемарафон можна буде лише після закінчення війни. 

Натомість нардепи опозиційних партій регулярно порушують тему доцільності телемарафону під час пленарних засідань.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Комітет Верховної Ради з питань свободи слова готує звернення до Рахункової палати та Аудиторської служби щодо телемарафону “Єдині новини”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter