Третина українців готові відмовитися від прав заради добробуту – опитування

Дата: 09 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Третина українців (30,3%) готова в обмін на власний добробут поступитися державі часткою своїх прав та громадянських свобод. Водночас, 35% навпаки, заради особистої свободи та гарантій дотримання всіх громадянських прав  готові терпіти певні матеріальні труднощі, і ще 35% не змогли зробити певного вибору. 

Такі результати загальнонаціонального соціологічного дослідження “Права людини в Україні”, проведеного з 22 жовтня по 6 листопада Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО “Центр інформації про права людини” і Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Дослідження було презентовано 8 грудня.

Згідно з даними опитування, регіонально у цьому питанні особливо виділяється позиція жителів Донеччини та Луганщини, де 55% населення готові терпіти матеріальні труднощі заради збереження прав і свобод, і лише 22% готові обміняти їх на добробут.

Загалом українці вказали, що найбільш важливими для них є права, пов’язані із забезпеченням життєвих потреб людей: право на життя (вказали серед десяти найважливіших  78% населення),  право на соціальне забезпечення (63%), право на житло (58%), право на освіту (57%), право на працю (55%), право на достатній життєвий рівень (51%).

Водночас близько половини громадян включили до десятки найбільш важливих для них право на справедливий суд (56%), право на свободу та недоторканість (53%), право на свободу думки, совісті та релігії (46%), право самому розпоряджатися своєю долею (45%).  

Найменш важливими правами для українців виявилися заборона на колективне вислання іноземців, без індивідуального розгляду  конкретної справи (включили до десятки найбільш важливих 2% населення), заборона вислання громадян з країни (4.5%), право на створення профспілок (5%), заборона смертної кари під час війни (9%).

“У ситуації, коли в Україні криза, логічно, що право на життя – це дуже важливо. Але і право на справедливий суд стоїть у людей на п’ятому місці. Це дуже важливо. Його визнали 56 %. Право самому розпоряджатися власною долею – це теж дуже важливо для українців”, – коментує результати дослідження голова правління Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Своєю чергою Уповноважений Верховної ради з прав людини Валерія Лутковська погоджується, що такий огляд потрібно було робити 2006 та 2010 року.

“Тоді ми мали б “пацієнта” в здоровому ставленні. Ми б побачили трохи іншу картину. А зараз ми визначали ситуацію, коли є війна і є проблеми з економікою”, – додає вона.

Але водночас Лутковська вважає, що проведене дослідження є дорожньою картою для правозахисників, які тепер мають чіткі напрямки для роботи.

“Результати опитування дуже важливі для нас, для правозахисників, донорської спільноти. Фактично ми маємо дорожню карту, яким чином діяти, у яких саме сферах. Найбільше, що мене вразило в результатах цього опитування, – це те, що 30% громадян України готові сьогодні відмовитися від реалізації своїх прав і свобод задля економічного зростання і добробуту своєї родини. Спільно з правозахисниками ми повинні ще більше працювати над тим, щоб донести українському суспільству думку про неможливість, навіть у випадку збройного конфлікту й економічної кризи, посягання на права людини і громадянські свободи, неможливість сприйняття громадянами обмеження прав і свобод як прийнятного явища”, – переконана Валерія Лутковська.

Омбудсман України також повідомила присутнім,  що Комісар Ради Європи з прав людини наполягає на тому, що навіть під час боротьби з тероризмом (як відомо, на сьогодні чимало європейських країн стикнулися із загрозою тероризму), правозахисники і національні інституції з прав людини не повинні пасивно сприймати обмеження прав і громадянських свобод, натомість їм слід разом боротися за те, щоб права людини залишались пріоритетними в політиці держави, в політиці уряду і в розумінні самих громадян.

“Нам необхідно допомогти українському суспільству вирости у своєму усвідомленні непорушності прав і свобод людини, а також працювати над тим, щоб звернення до суду стало дієвим механізмом захисту і відстоювання своїх прав. На сьогодні українці шукають знайомства і готові давати хабар з метою захисту своїх прав, а нам необхідно переконати суспільство захищати права належним способом”, – зауважила Лутковська.

Дослідження було проведено з 22 жовтня по 6 листопада. Усього опитано 2002 респондентів за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за областями України, типами поселення (Київ, обласні центри, інші міста, села), статтю і віком репрезентує доросле населення України (18 років і старше). Опитування було проведено в усіх областях України, місті Києві та контрольованих районах Донецької і Луганської областей. Опитування не проводили в анексованому Росією Криму, місті Севастополі та на окупованих територіях Донбасу. Максимальна випадкова похибка (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,2% з вірогідністю 0,954.

Читайте також: Кожен п’ятий українець виправдовує злочини під час бойових дій, а 14% допускають катування

З вразливих груп українці найменш толерантні до наркозалежних і найбільше – до переселенців

Третина українців вважає ЗМІ найкращим засобом захисту прав людини, суд лише на третьому місці – опитування

Після Євромайдану ситуація з правами людини погіршилась, вважають 35% українців — опитування

Дискримінація за віком і ознакою інвалідності – найбільш актуальні для українців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter