Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив резолюцію на захист правозахисників

Дата: 23 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Третій комітет Генасамблеї ООН без голосування ухвалив резолюцію щодо 20-річчя Декларації правозахисників у 2018 році, яка передбачає низку заходів, щоб заохотити її поширення та імплементацію.

Про це йдеться на сайті Міжнародної Служби з прав людини.

Норвегія, голова делегації на переговорах, представила резолюцію, наголосивши, що занепокоєння щодо нападів на правозахисників та актуальність Декларації правозахисників, яку ухвалили консенсусом 20 років тому, зростають.

За останні 20 років уряди багато разів зобов’язувалися  захищати права правозахисників. Ці зобов’язання відображені в Декларації та в наступних резолюціях Генеральної асамблеї та Ради ООН з прав людини, йдеться у повідомленні Міжнародної Служби з прав людини.

Нинішня резолюція узагальнює зобов’язання, які вже існують, та фокусуються на їх імплементації. Зокрема, формує базу для майбутніх резолюцій, щоб сформувати певні механізми на регіональному та міжнародному рівнях для втілення зобов’язань держав, щоб захистити правозахисників.

Вшанування Декларації правозахисників включатиме звітування держав щодо імплементування Декларації, організацій ООН та інших акторів – включно з громадянським суспільством – до Генеральної асамблеї.

Співавторами тексту резолюції стали 76 країн – два роки тому у схожої резолюції їх було менше.

“Особливо приємно, що західні африканські країни як Кот-д’Івуар, Малі та Буркіна-Фасо, які нещодавно запустили ініціативи з уточнення законів для захисту прав правозахисників, – також у переліку співавторів цього року”, – зауважує програмна координаторка Міжнародної служби з прав людини Тесс МакІвей.

Утім, Китай, наприклад, відмовився від деяких пропозицій, висловлених під час переговорів. Зокрема, він не визнав пункт, у якому робота правозахисників визнавалася “законною”, зауважує МакІвей.

“Відмова держав від визнання певних пунктів ухвалених резолюцій – це сумна тактика, яку дедалі частіше використовують на Третьому комітеті, – каже вона. – Але застереження Китаю ніяк не вплинуть на консенсус”.

Флоріан Ірмінгер, менеджер з адвокації Фундації будинків з прав людини, похвалив нову резолюцію та закликав усіх причетних переконатися, що заходи до річниці висвітлюють важливість та законність роботи правозахисників.

“Правозахисники відіграють життєво необхідну роль у кожній країні. Вони підвищують обізнаність у порушеннях прав людини, моніторять ситуацію з правами людини в країнах та допомагають створити умови, які сприяють миру. Вони мають критичне значення для імплементації та зміцнення міжнародних стандартів прав людини та в адвокації змін політик для підвищення поваги до прав людини.

Але часто правозахисники стають не лише свідками порушення прав людини, але й тими, чиї права порушують. Вони стикаються з численними спробами влади змусити їх мовчати та криміналізувати їхню діяльність. Це тому, що правозахисники є агентами змін і мають реальний вплив. Резолюція – це перший крок для всіх нас, щоб заявити: правозахисники не є загрозою для суспільства, вони мають велике значення, і протидія їм має припинитися”, – переконаний Ірмінгер.

Важливо, що резолюція була ухвалена консенсусом у комітеті, тоді як за резолюцію про правозахисників 2015 року голосували, зауважує Ірмінгер.

Резолюція Третього комітету буде розглянута на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї на початку грудня, і, як очікується, буде ухвалена консенсусом.

З текстом резолюції можна ознайомитись за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter