Transparency International закликає владу захистити антикорупційних активістів від нападів та тиску

Дата: 14 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація Transparency International закликала українську владу захистити антикорупційних активістів від фізичних нападів, переслідувань з боку правоохоронних органів та обтяжливої звітності.

Про це повідомляє прес-служба організації.

“З урахуванням поширення нападів, TI Україна закликає владу захистити громадянське суспільство від насильства, включно з фізичним побиттям, з яким стикаються активісти”, – йдеться у заяві.

Transparency International згадала побиття двох антикорупційних активістів у Харкові, які проводять розслідування спільно з TI Україна. Подібні повідомлення надходили і від активістів з Полтави й Одеси, а також від журналістів-розслідувачів з Києва.

В організації відзначають, що також стала мішенню інформаційної атаки через свою роботу, пов’язану з поверненням активів, які, як вважається, викрав колишній президент Віктор Янукович. А інші громадські організації зазнали нелегальних перевірок та судових розглядів.

“Ці постійні переслідування громадянського суспільства і неочікувані, і невиправдані. Громадяни України заплатили високу ціну за можливість позбавити свою державу корупції. Вони вийшли на вулиці, щоб протестувати проти корупції, і багатьох з них вбили. Влада повинна вжити заходів, щоб захистити антикорупційних активістів і підтримати їхню боротьбу проти корупції”, – говорить голова правління Transparency International Делія Феррейра Рубіо.

У TІ Україна також вважають, підсиленням тиску з боку влади зобов’язання для громадських організацій заповнювати обтяжливі електронні декларації.

Нагадаємо, у березні 2017 президент України підписав зміни до Закону України “Про запобігання корупції”. Вони зобов’язують антикорупційних активістів подавати публічні електронні декларації про свій майновий стан, не зважаючи на те, що вони не отримують публічних коштів. 

18 вересня 2017 року на активіста Харківського антикорупційного центру та голову Демократичного альянсу в Харкові Євгена Лісічкіна було здійснено напад біля його будинку. Двоє чоловіків погрожували вбити Лісічкіна за його активну громадську діяльність. У активіста було діагностовано струс мозку та декілька інших менш важких травм.

За два тижні до цього інциденту, 30 серпня 2017 року, було жорстоко побито голову Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха

У серпні 2017 року слідчий департамент управління Державної фіскальної служби України у місті Києві порушив кримінальну справу проти керівників громадської організації “Центр протидії корупції”. Антикорупційні активісти вважають, що інформація, зібрана у ході слідства (наприклад, шляхом стеження), може бути пізніше використана у кампанії для їх дискредитації. Наклепницькі матеріали вже були оприлюднені у дискредитаційній кампанії проти членів Центру протидії корупції Віталія Шабуніна та Олександри Устинової.

11 жовтня 2017 року, представники Національної поліції України та Генеральної прокуратури України провели обшук у офісі Благодійного Фонду “Пацієнти України” та конфіскували документи фонду. Однак міжнародний аудит, який проходять ці організації, не виявив зловживань з їхнього боку, йдеться у листі.

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter