Трансфобний кібербулінг боксерки з Алжиру Іман Хеліф на Олімпіаді: у справі фігурують Маск, Трамп і Роулінг

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Французькій владі подали кримінальну скаргу щодо кібербулінгу алжирської олімпійської чемпіонки Іман Хеліф. У позові, зокрема, згадуються імена відомих людей, таких як Джоан Роулінг, Ілон Маск і Дональд Трамп.

Про це повідомляє видання Variety.

Іман Хеліф. Фото: Getty Images

Адвокат спортсменки Набіль Буді повідомив, що скаргу подали до паризького центру боротьби з онлайн-ненавистю, який працює при прокуратурі міста. У документі зазначено конкретні імена, але прокуратура має право розслідувати справу проти будь-якої особи, яка могла бути причетною до поширення ненависницьких повідомлень.

Позов подали проти соцмережі Х (раніше – твіттер), що, згідно з французьким законодавством, означає подання скарги проти невідомих осіб і дозволяє провести широке розслідування. Буді зазначив, що це розслідування може зачепити людей навіть за межами Франції.

Раніше ZMINA писала, що Іман Хеліф привернула увагу світової спільноти після того, як перемогла італійську боксерку Анджелу Каріні лише за 46 секунд. В інтернеті її почали звинувачувати в тому, що вона нібито народилася чоловіком і не проходила так званий гендерний тест боксерської федерації.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) неодноразово підкреслював, що Хеліф відповідає всім вимогам, необхідним для участі в змаганнях. Після поєдинку речник МОК Марк Адамс виступив на захист спортсменки, заявивши, що вона “народилася жінкою, була зареєстрована як жінка, все своє життя жила як жінка, боксувала як жінка і має жіночий паспорт”.

У чвертьфінальному бою на Олімпійських іграх у Парижі Хеліф одностайним рішенням суддів перемогла угорку Луку Анну Хаморі в напівсередній вазі, принісши Алжиру першу олімпійську медаль з боксу з 2000 року.

Однак Роулінг і Маск поширювали в Х трансфобні публікації, які сприяли подальшому загостренню ситуації та булінгу. Зокрема, політик та кандидат у президенти США Дональд Трамп написав, що “триматиме чоловіків подалі від жіночого спорту”. Роулінг опублікувала фотографію з Хеліф із Каріні, звинувативши першу в тому, що вона “чоловік, який насолоджується стражданнями жінки, яку щойно вдарив по голові”. Тим часом Маск поділився постом плавчині Райлі Гейнс, у якому та стверджувала, що “чоловікам не місце в жіночому спорті”. Власник X написав: “Абсолютно”.

Незважаючи на видалення повідомлень, розслідування триватиме, і винні можуть бути притягнуті до суду. Тренер Хеліф Педро Діас зазначив, що знущання значно вплинули на спортсменку, але вона змогла зберегти мотивацію і здобути золоту медаль.

Нагадаємо, що на ОІ-2024  змагалися три трансгендерні людини – у легкій атлетиці, футболі та боксі.

Однією з них є Нікі Хілц у легкій атлетиці, яка пройшла кваліфікацію на Олімпіаду-2024 в бігу на 1500 метрів. Хілц ідентифікує себе як небінарну особу і використовує займенник “вони”, однак для участі в жіночій категорії вона не має  жодних перешкод, оскільки Хілц народилася жінкою і пройшла статеве дозрівання, що усуває будь-які питання щодо  рівня тестостерону.

Також на Олімпійські ігри вдруге поспіль їде небінарна трансгендерна особа Ребека Квінн, яка виступатиме в складі жіночої збірної Канади з футболу. Вона вже увійшла в історію на ОІ-2020, ставши першою небінарною особою на Олімпіаді та першою трансгендерною небінарною особою, яка здобула золоту медаль Ігор. Тепер Квінн є також першою трансгендерною небінарною особою, яка бере участь у двох Олімпіадах.

Унікальним є випадок філіппінського боксера Гергі Басьядана, який ідентифікує себе як чоловіка, але змагатиметься в жіночій категорії до 75 кг. Він народився з “жіночим” набором хромосом і жіночими статевими ознаками й ніколи не проходив гормональної терапії для трансгендерного переходу. Це дозволяє йому брати участь у жіночих змаганнях без перешкод.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter