Торік у Києві побільшало дітей, що опинились у лікарні в стані сп’яніння

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році до медичних закладів Києва потрапили 174 дитини у стані гострого алкогольного або наркотичного сп’яніння. Для порівняння у 2022 році таких випадків було всього 64. 

Про це розповіли у КМДА. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Reuters

Посадовці кажуть, що кількість нещасних випадків із підлітками помітно зросла, а йдеться не лише про такі, що не можна передбачити, а про те, від чого можна було вберегти дитину. 

“Замисліться, більш ніж у 2,5 раза зросла кількість дітей, переважно підліткового віку, яким через вживання алкоголю або наркотиків знадобилася допомога лікарів, зокрема і реаніматологів. І це діти, які мають родини, близьких людей, що ними опікуються. Чому я вважаю, що треба бити на сполох? Тому що більшість із цих випадків можна було б попередити”, – каже директорка департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

У 2023-му медикаментами, побутовою хімією, іншими токсичними речовинами, що переважно зберігаються вдома, отруїлися 389 дітей. Посадовці додають, що таке в більшості стається з молодшими дітьми від 3 до 14 років.

Розповіли й у про кількість самогубств: у 2022-му бригади швидких за викликом “спроба суїциду у дитини” виїжджали 93 рази, а у 2023-му – 135. Щонайменше 17 таких спроб торік завершилися летально, а більшість із них – через падіння з висоти.

Найбільшу кількість спроб вкоротити життя роблять діти 14–16 років. Дівчата частіше наважуються на самогубство і набагато частіше перед тим вживають алкоголь.

Нагадаємо, що торік до України намагалися ввезти психотропних речовин більше в 156 разів, ніж за рік до цього. 

Велика війна, за оцінками ВООЗ, може призвести до того, що приблизно 10 мільйонів українців відчуватимуть гострий стрес, тривогу, депресію, матимуть ризик почати вживати психоактивні речовини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter