Торік щодня правозахисники в середньому фіксували щонайменше дві атаки росіян на систему охорони здоров’я

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У період із 24 лютого до 31 грудня 2022 року правозахисники в середньому фіксували щонайменше дві атаки проти системи охорони здоров’я щодня, а загалом таких атак налічили 707. 

Про це свідчать дані звіту, опублікованого Медійною ініціативою за права людини. 

Лікарня в Тростянці. Фото: Reuters

Готували звіт у співпраці правозахисники та аналітики з організації eyeWitness to AtrocitiesInsecurity Insight (II), Physicians for Human Rights (PHR), Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) та Український центр охорони здоров’я (UHC). 

Від 24 лютого минулого року вони зафіксували серед іншого:

  • пошкодження або повну руйнацію 218 лікарень та амбулаторних закладів; 
  • 65 атак на автомобілі екстреної медичної допомоги;
  • 181 атаку на іншу інфраструктуру охорони здоров’я, наприклад аптеки, центри переливання крові, стоматологічні поліклініки, лабораторії тощо; 
  • 86 атак на медичних працівників, унаслідок яких загинули 62 працівники, а 52 отримали поранення; 
  • пошкодження або повну руйнацію в Маріуполі восьми з десяти місць надання медичних послуг, де безпосередньо отримували допомогу містяни;
  • у 10 областях 48 лікарень російські військові обстріляли кілька разів, що, на думку авторів звіту, підкреслює не лише невибірковий характер атак, але й можливість того, що удари мали навмисний характер;  
  • найбільші руйнування в Харківській, Донецькій, Луганській, а також в Херсонській та Київській областях.

Дослідники зазначають, що багатьом медикам російські військові погрожували, незаконно ув’язнювали, брали в заручники та змушували працювати під окупацією.

“Медичні працівники, які стали свідками, розповідають про жахливі злочини, скоєні Росією в Україні. Одні були заручниками російських військових, інші потрапляли під обстріли, деякі були змушені працювати в умовах окупації. Свідки описують ці події з жахом і сльозами на очах. Варто підкреслити, що це лише декілька свідчень і лише від тих, хто вижив. Вони діляться своїми історіями, щоб притягнути Росію до відповідальності за її злочини”, – каже аналітикиня Медійної ініціативи за права людини Любов Смачило.

Росія навмисно та невибірково атакує систему охорони здоров’я України в межах ширшої атаки на цивільне населення та інфраструктуру, вважають аналітики. Дослідження спирається на дані про атаки та інтерактивну мапу атак, спільно розроблену протягом 2022-го на основі відкритої та конфіденційної інформації. 

Правозахисники кажуть, що задокументовані ними факти “переконливо свідчать про те, що ці дії є воєнними злочинами, а також вкладаються в певну модель поведінки та потенційно можуть вважатися злочинами проти людяності”.

“Оскільки ми відзначаємо рік з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну – і з огляду на неминучі загрози подальшого насильства проти охорони здоров’я на тлі останнього наступу Росії, – прокурори повинні терміново розслідувати ці атаки й притягнути винних до відповідальності”, – говорить доктор юридичних наук, співавтор звіту та директор з досліджень і розслідувань у PHR Крістіан Де Вос.

Російські збройні сили атакували медичних працівників та лікарні й під час інших конфліктів, зокрема в Сирії, Чечні та Грузії. Втім, досі жоден суд притягненням до відповідальності винних за це так і не закінчився.

“Атаки на охорону здоров’я в зонах конфліктів є глобальним явищем. Однак систематичне знищення Росією системи охорони здоров’я України у 2022 році вирізняється масштабами та жорстокістю. Понад третину всіх зафіксованих торік атак на охорону здоров’я в умовах конфлікту у світі були скоєні в Україні під час російського вторгнення”, – зазначають правозахисники. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення та до звільнення від російських військових Ізюма на Харківщині тамтешня центральна лікарня не переставала працювати бодай на день. 

Журналістка ZMINA з’їздила до міста та поговорила з лікарями про те, як за час окупації вони врятували сотні цивільних, зокрема майже закатованих росіянами. 

Фотографія обкладинки: AP Photo / Evgeniy Maloletka

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter