Торік родині з Чернігівщини вдалось обдурити двох російських солдатів, які хотіли їх вбити, та втекти

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо двох військових РФ за фактом порушення ними законів та звичаїв війни під час окупації Чернігівщини минулого року. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Імен підозрюваних традиційно не називають, однак на сайті Офісу генерального прокурора можна знайти підозри на імена уродженця Новосибірська 28-річного Файзибека Тохир-Угли Нематова і 41-річного жителя Бурятії Миколу Будаєва.

Інцидент, щодо якого їх судитимуть, трапився у селі Іванівка – населеного пункту усього за 13 кілометрів від Чернігова. Село росіяни окупували 5 березня. 

Вже наступного дня, як вважають слідчі, Нематов та Будаєв, озброєні автоматами, вдерлися у приватне господарство місцевої родини. Там були батько, мати, їхній син з невісткою, а також їхні троє доньок. Росіяни обшукали будинок, а паралельно, щоб налякати людей, стріляли у повітря та розстріляли автівку сім’ї. 

Погрожуючи зброєю, Будаєв намагався загнати господиню в льох, однак жінка, побоюючись поміж іншим зґвалтування, відмовилась. У відповідь на це росіянин поставив її на коліна на подвір’ї й почав розповідати, як загарбники розстріляють усю родину, якщо вона не виконає його накази.

Автомат на жінку наставив й Нематов, тож вона підвелась та пішла до льоху. 

Фото: Вікіпедія

Жінка попросила Нематова лишити автомат надворі, щоб за ним спостерігав Будаєв, і той погодився. Всередині росіянин почав погрожувати господині, що підірве гранату, якщо вона не робитиме того, що він скаже. Втім, жінка вирвалась, вибігла надвір та закрила у льоху росіянина. 

Чоловік господині, почувши її крики, підійшов до виходу з льоху, де стояв Будаєв. 

“(Господар будинку. – Ред.) схопив автоматичну вогнепальну зброю, яку залишив на подвір’ї Нематов, та дав команду нападу собаці, який її виконав, чим відігнав Будаєва на невелику відстань”, – йдеться у тексті підозри. 

Собаку, який допоміг власникам, російські військові застрелили, однак уся родина змогла втекти та сховатись в іншому будинку в Іванівці.

Якщо суд визнає Нематова та Будаєва винними, то вони можуть отримати від 8 до 12 років в’язниці. 

Нагадаємо, що недалеко від Іванівки знаходиться село Ягідне, де торік російські військові утримували місяць майже 400 людей у підвалі місцевої школи. 

Нещодавно президент Володимир Зеленський побажав Путіну провести решту життя в таких умовах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter