Торік двоє рятувальників з Іванкова на Київщині за вказівкою росіян підпалили службову частину

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки затримала двох працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, які торік за вказівкою російських військових підпалили пожежно-рятувальну частину. Їм закидають державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану. 

Про це розповіли у СБУ. 

Підпалена рятувальна частина в Іванкові

Випадок трапився у селищі міського типу Іванків на Київщині, яке є адміністративним центром громади. 

Саме через Іванків та навколишні села торік проходила 60-кілометрова колона російської техніки, яка потрапила на супутникові знімки. Російські війська на 40 днів фактично заблокували частину сіл, а ще частину, включно з Іванковом, окупували. 

ЗСУ звільнили населений пункт торік 1 квітня, однак 22 березня російські військові намагались залишити його мешканців без пожежно-рятувальної частини. Для цього вони схилили до співпраці двох її посадовців

Окрім цього, слідчі вважають, що підозрювані видавали російським військовим персональні дані учасників руху опору, зокрема колишніх атовців. 

“Саме за їхньою наводкою рашисти вдерлися до помешкань і викрали трьох місцевих жителів, які намагалися загасити пожежу у рятувальній частині. Потім потерпілих тримали у застінках місцевої “комендатури” до звільнення регіону”, – розповідають есбівці. 

Фото: СБУ

За співпрацю обидва підозрюваних могли безперешкодно пересуватись районом, а також отримували харчі та речі першої потреби, які їм привозили прямо додому.

Решта рятувальників з Іванкова не пішла на співпрацю з окупантами, хоч ті й намагались схилити їх до цього, а одного разу один з них навіть погрожував розстріляти тих, хто виконуватиме накази керівниці частини, адже вона жінка. 

Начальницю тамтешнього ДСНС Наталію Поливач росіяни викрали та погрожували розстріляти.

“Я вдячна своєму особовому складу, хлопцям, які не боялися, весь час мене підтримували. І ми відбивалися, як могли. Були, як єдиний кулак”, – казала вона торік журналістці “Новинарні”. 

Брата Поливач Василя Проява росіяни застрелили у голову, бо той був атовцем та допомагав українським військовим.

“Поки був зв’язок, він передавав відомості військовим. Останній раз ми його бачили 3 березня. А через місяць знайшли тіло”,розповідала вона. 

Наталія Поливач та її співробітники. Фото: “Новинарня”

Викритих на держзраді посадовців ДСНС відправили під варту.

Максимальна санкція інкримінованої їм статті передбачає довічне позбавлення волі. 

Нагадаємо, що торік у розшук оголосили російського військового, який під час окупації в Іванкові зупинив автівку з цивільними та наказав віддати мобільні телефони під погрозою розстрілу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter