Топ-5 брехні Росії на суді в Гаазі – добірка Мінінформу

Дата: 07 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Міністерство інформаційної політики України визначило п’ять найбільших фактів брехні, яку російська сторона поширює в міжнародному суді в Гаазі.

Про це повідомив у Facebook заступник міністра інформполітики Дмитро Золотухін.

За його словами, перший факт – це теза, що події на сході України є не військовою агресією, а внутрішньо-українським конфліктом.

“Насправді – створення, фінансова підтримка та воєнний вишкіл відповідних парамілітарних організацій на Донбасі проводився російськими силами ще у 2009-му році в контексті підготовки до активних дій проти України”, – відповідає на це Золотухін.

Крім того, каже він, державні органи та громадські організації України надали та продовжують надавати гігабайти підтверджень про присутність російських військ на суверенній території України.

Брехня №2 – рейс MH17 міг бути збитий українськими військовими, оскільки відповідні частини ЗСУ та техніка також могли знаходитися в наближенні до місця катастрофи. А міжнародна розслідувальна комісія та JIT не враховують російських доказів.

Насправді ж, каже заступник міністра, розслідувачі вже давно відтворили всі факти і аспекти того, як БУК-М1, який вбив 298 людей, був привезений на територію України з Росії, знаходився під контролем російських найманців та керованих і спонсорованих ними терористів, та випустив ракету з конкретно встановленого місця.

Третє місце у рейтингу брехні посіло твердження представників РФ, що російської зброї та військових немає на Донбасі.

“InformNapalm, Atlantic Council, Simon Ostrovsky, Bellingcat, Stop Terror, Security Service of Ukraine – усі ці організації, журналісти, експерти та волонтери створили гігабайти доказів того, що представники регулярних російських військових частин знаходилися на Донбасі, використовували зброю, брали участь у бойових зіткненнях, постачали зброю і важку техніку російського виробництва терористам”, – коментує Золотухін.

Четвертий факт – це намагання Росії переконати суд, що Україна не дотримується Мінських домовленостей.

Однак, підкреслює чиновник, факти свідчать про протилежне.

“Ескалація в Авдіївці була спровокована проросійськими терористами через 5 годин після телефонної розмови Володимира Путіна з Дональдом Трампом. Волонтери міжнародної спільноти “ІнформНапалм” зафіксували бронетехніку та важку артилерію, яка знаходилася у безпосередній близькості до лінії зіткнення, що порушує норми домовленостей в рамках Мінських угод”, – каже він.

Завершує “брехливу п’ятірку” таке припущення російської сторони – мовляв, блокада окупованих територій свідчить про те, що, може, Україна сама є спонсором тероризму.

“На українських підприємствах, які ще не встигли вкрасти росіяни, працюють громадяни України, які отримують зарплатню та сплачують податки до українського бюджету. Ці громадяни України утримуються терористами в заручниках і потребують допомоги міжнародної спільноти та захисту в міжнародному суді”, – відповів на це Золотухін.

Нагадаємо, 6 березня в Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалися судові слухання за позовом України проти Російської Федерації.

Процес стосується порушення Росією положень Конвенцій ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму і про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. Матеріали були подані до суду Україною 16 січня 2017 року.

Слухання пройдуть з 6 до 9 березня у відкритому режимі в Палаці миру. 

Українську делегацію на слуханнях у Гаазі, де працює цей найвищий судовий орган у системі ООН, очолила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль. 

В понеділок, відбувся перший день публічних слухань, під час якого Україна висловлювала свої аргументи.

У вівторок в Гаазі другій день слухань, протягом якого російські сторона представляє свої аргументи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter