ТКГ: Передання Росією полонених через Медведчука – політична гра

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Російська Федерація та народний депутат і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук спільно намагаються використати в’язнів, які мають повернутися з полону бойовиків, у своїх політичних інтересах.

З відповідною заявою виступила делегація України в ТКГ.

Віктор Медведчук та Вадим Рабінович дарують політв’язню Станіславу Карпюку шматок сала в московському СІЗО “Лефортово”, 2019 рік

20 січня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підтвердила, що бойовики ОРДЛО планують передати дев’ятьох в’язнів, однак ні імена цих людей, ні точні дати повернення Омбудсман не називала. Водночас, як зазначила Омбудсман, передання має відбутися з допомогою посередника, а не так, як це відбувалося раніше. 

За даними ТКГ, полонених вивезли з окупованої території, привезли до Ростова та тримають, готуючись “віддати” Медведчуку. 

“Згідно з державними процедурами, цих осіб після перетину кордону України доведеться помістити в обсервацію та провести через повну перевірку спеціальних служб – фактично Кремль та Медведчук підставляють цих людей під додаткове навантаження, намагаючись вивезти їх в обхід офіційної процедури звільнення через майданчик ТКГ”, – зазначили члени української делегації.

Керівництво держави та спецслужби, як наголосили в ТКГ, нададуть цим діям відповідну оцінку.

Передання в’язнів Медведчуку в обхід ухваленої процедури назвали “ударом по Нормандському формату” також в українському МЗС. 

Відомо, що кум президента Росії Віктор Медведчук уже не вперше стає  дотичним до теми політв’язнів. У 2019 році він разом з депутатом від ОПЗЖ Вадимом Рабіновичем відвідав Миколу Карпюка та Станіслава Клиха в московському СІЗО “Лефортово”. Тоді політики подарували Карпюку, якого російські силовики незаконно утримували з 2016 року і катували в ув’язненні, сало та хліб. 

Нагадаємо, що, за даними Омбудсмана, на території ОРДЛО бойовики досі утримують 251 українця. У 2020 році відбувся лише один обмін, під час якого 20 полонених передали Україні, а 18 осіб, яких звинувачували в різних злочинах в Україні, передали проросійським бойовикам. Четверо з них відмовилися повертатися на окуповані території. 

До цього обмін відбувся в грудні 2019 року. Тоді на підконтрольну уряду територію повернулося 76 громадян, зокрема 12 військовослужбовців, які перебували в полоні бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter