Ткаченко та Кулеба закликали журналістів покладатися на факти у висвітленні російсько-українського конфлікту

Дата: 11 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко закликали українських та іноземних журналістів покладатися лише на факти у висвітленні російсько-українського збройного конфлікту.

Про це йдеться в спільній заяві міністрів.

Олександр Ткаченко та Дмитро Кулеба. Колаж: ZMINA

“Війна в Донецькій та Луганській областях є міжнародним збройним конфліктом, який розпочався з окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Цієї позиції дотримується не лише Україна, але й міжнародна спільнота. У численних заявах Група семи, керівництво ЄС і НАТО, індивідуальні країни євроатлантичного простору наголошують, що Росія є стороною конфлікту, а не посередником”, – йдеться в заяві.

Урядовці нагадали: до складу Тристоронньої контактної групи, що працює над урегулюванням збройного конфлікту, входять три сторони – Україна, яка захищається, Росія як країна-агресор та ОБСЄ як посередник між ними.

До Нормандського формату входять Україна, Росія та Франція з Німеччиною як посередники.

Тобто російські окупаційні адміністрації в Донецьку та Луганську не мають жодної суб’єктності ані в переговорному процесі, ані в ухваленні рішень.

“Ми просимо українських та іноземних журналістів не створювати псевдосуб’єктність в інформаційному просторі для тих, хто не має цієї суб’єктності в реальному світі. Тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей знаходяться під повним контролем держави-окупанта, Російської Федерації”, – йдеться в заяві.

Також міністри закликали ЗМІ та журналістів не піддаватися та не розповсюджувати російської пропаганди.

Водночас вони уточнили, що журналіст будь-якої країни має право відвідати тимчасово окуповані території лише через українські пункти пропуску вздовж лінії розмежування. За порушення цього порядку передбачені санкції.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що проєкт Євросоюзу “ЄС проти дезінформації” спростував сім найпоширеніших і найнебезпечніших міфів про російсько-український конфлікт, який триває з 2014 року.

Його автори наголосили, що від початку окупації Криму та військової агресії на сході Росія веде постійну, контрольовану державою кампанію дезінформації проти України. Вона спрямована на росіян, жителів сусідніх з РФ країн, Євросоюзу та інших і має на меті маніпулювання інформацією та вплив на громадську думку.

Військова ескалація з боку Росії, що розпочалася навесні 2021 року на кордоні з Україною та в окупованому Криму, ще посилила цей “шквал дезінформації”, а іноді відвертої брехні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter