Тікаючи з Харківщини, росіяни лишили документи з даними артилеристів, які обстрілювали Харків

Дата: 07 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Під час проведення стабілізаційних заходів на звільнених територіях Харківщини правоохоронці знайшли сховані російські документи, за якими вдалося ідентифікувати артилеристів, що обстрілювали Харків з далекобійної артилерії. 

Про це розповіли в ДБР. 

Документи лишили в будинку, який використовували як штаб. 

Детективам вдалося встановити 46 росіян зі 138 мотострілецької бригади ЗС РФ. Саме цей підрозділ на початку повномасштабного вторгнення перекинули з полігону Курської області Росії для просування на Харків.

Окрім персональних даних загарбників у доступі українських правоохоронців опинилися номери зброї, що була закріплена за кожним з росіян, рапорти та багато іншого.

“Військовослужбовці цієї бригади, половина з яких строковики, у червні-серпні 2022 року розстрілювали Харків, зокрема житловий масив Північної Салтівки. Для обстрілів використовували системи залпового вогню “Град”, 152-мм самохідні установки “Акація” та іншу далекобійну артилерію”, – кажуть детективи. 

У Харкові до пів тисячі будинків не підлягають реконструкції після атак росіян, а докази обстрілів Північної Салтівки касетними бомбами правоохоронці мають передати до Гааги. 

Обстрілюючи цей район, росіяни вбили у власній квартирі Бориса Романченка – колишнього в’язня нацистських концтаборів Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен. Рідні казали, що 95-річний чоловік мав серйозні проблеми зі слухом, а тому не чув, коли починався обстріл. 

Скидати бомби на Харків, ймовірно, наказував російський генерал, який народився в Чугуєві на Харківщині. Його ім’я Олег Макавецький. Як свідчать покази полонених російських військових, керівництво наказувало їм убивати харків’ян. 

Нагадаємо, що знахідка, яку зробили детективи на Харківщині, не єдина подібна. Торік у Куп’янському районі області детективи знайшли схованку з документами псевдополіцейських, які росіяни не встигли знищити під час відступу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter