The New York Times: Росіяни цілеспрямовано били по волонтерах у Бахмуті, серед яких був медик Піт Рід

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти видання The New York Times опублікували відеозапис ракетного удару російських військ по групі волонтерів у місті Бахмут Донецької області. Під час атаки, яка сталася 2 лютого, загинув американський волонтер-медик Піт Рід.

Про це повідомляє видання The New York Times.

Піт Рід. Фото: інстаграм-сторінка дружини загиблого

33-річний Рід  почав гуманітарну кар’єру, працюючи після урагану “Сенді”, який вирував у його рідному штаті Нью-Джерсі. Свого часу він очолював медичні бригади під час битви за Мосул в Іраку, надавши допомогу більш ніж 10 тисячам травмованих.

Після аналізу відео атаки, внаслідок якої загинув чоловік, журналісти дійшли висновку, що це був цілеспрямований удар, а не хаотичний обстріл російських військ. Відео, яке потрапило в розпорядження медіа, зняв на смартфон естонський волонтер з організації Frontline Medics Ерко Лайдінен. У момент удару він перебував поряд в автомобілі.

На кадрах видно, як Рід із групою гуманітарних працівників стоїть біля білого фургона, який вони використовували для транспортування гуманітарних вантажів.

У момент удару вони надавали допомогу пораненому мешканцю Бахмута.

Фото: The New York Times
Фото: The New York Times
Також на відео зафіксували момент, як російська ракети летить паралельно до землі, потрапляє просто у фургон, після чого лунає вибух. Унаслідок цього авто Mercedes-Benz було знищене, Рід загинув, а ще кілька волонтерів зазнали поранень.

Під час покадрового аналізу відео вдалося встановити, що війська РФ завдали удару протитанковою керованою ракетою “Корнет” з лазерним наведенням. Її дальність дії становить близько трьох миль (майже 5 км). Як наголошує видання, подібна зброя зазвичай використовується, коли той, хто стріляє, бачить та обирає ціль.

Волонтери, які прибули на місце інциденту, спочатку пояснювали удар невибірковим російським обстрілом. Але покадровий аналіз відеозапису показує, що беззбройний пан Рід загинув під час прицільного удару керованою ракетою, яку майже напевно випустили російські війська. Незрозуміло, чи знали росіяни, що група складається з гуманітарних працівників. Але колона мала маркування, які мали сигналізувати росіянам про тип техніки, по якій вони вдарили. Одна з машин була чітко позначена червоним хрестом”, – йдеться в аналізі NYT.

Видання уточнює, що білий мікроавтобус Mercedes-Benz водночас не мав видимих медичних розпізнавальних знаків. І, хоча гуманітарні працівники були беззбройні, принаймні один медик був одягнений у військовий камуфляж. У момент атаки Піт Рід та інші волонтери перебували на відстані близько двох миль (понад 3 км) від позицій військ РФ.

 

Естонський волонтер Лайдінен уточнив, що момент удару також зафіксував відеореєстратор його автомобіля. За його словами, на цьому відео видно другий ракетний удар, спрямований на інший автомобіль, проте ракета не влучила в ціль. Цей другий відеозапис ще не оприлюднено.

Волонтер на ім’я Роман, який стояв поруч із Рідом у момент атаки та зазнав поранень, розповів журналістам, що поблизу не було жодних військових підрозділів. Він уточнив, що один з автомобілів був чітко позначений як карета швидкої допомоги.

Видання The Wall Street Journal публікувало фото моменту після удару. На ньому поранений норвезький медик тікає з місця атаки. Крім того, можна помітити машину швидкої допомоги з червоним хрестом, яка була розташована через дорогу від місця ракетного удару.

Вони двічі бомбили по одному і тому самому місцю. Потім почали працювати по району, коли побачили, що ми вижили”, – розповідав один з поранених норвезьких волонтерів.

Експерти, з якими спілкувалися журналісти, повідомили, що тип використаної ракетної зброї мав би дозволити росіянам визначити характер цілі.

Як зазначив слідчий у справах про воєнні злочини Марк Гарласко, з такою зброєю “можна очікувати, що той, хто стріляв, зможе відрізнити медичного працівника від військового”. Він додав, цей епізод потребує подальшого розслідування, але на перший погляд це “потенційний воєнний злочин”.

Нагадаємо, 2 лютого під час обстрілу Бахмута отримали поранення двоє норвезьких волонтерів-медиків Сандер Сьорсвен Трелвік і Сімон Йонсен.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter