Телеканал “КРТ” перевірять через гомофобну програму

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

30 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ТОВ “Телестудія “Астра-ТБ” (супутниковий телеканал “КРТ”) через мову ворожнечі, підбурювання до дискримінації  та використання образливих висловів щодо ЛГБТ-людей. 

Про це повідомляють на сайті регулятора.  

Підставою для перевірки стали скарги до Нацради від ГО “Альянс.Глобал” та Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо випуску програми “Гаряча лінія” в ефірі КРТ, яких присвятили темі “ЛГБТ-парад: пропаганда чи захист прав меншин?”. 

Так, під час ефіру 12 червня людей з ЛГБТ-спільноти називали “мєрзостью”, “збоченцями”та “психічно хворими”. Глядачам також запропоновано проголосувати в опитуванні “Одностатеві пари – чума ХХІ століття?”  лише з двома варіантами відповіді: “одностатеві стосунки – розпуста” або “одностатеві стосунки – хвороба”.  

Відеозапис ефіру на ютуб-каналі “КРТ” майже одразу став недоступним для перегляду. 

Правозахисники та омбудсманка у своїх скаргах зазначили, що випуск містить мову ворожнечі, підбурювання до дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, використання образливих і зневажливих висловів, оціночних суджень і тверджень, що принижують людську честь і гідність.

“Ведучі передачі Євген Барков і Катерина Іванова не намагалися завадити учасникам передачі висловлювати мову ворожнечу стосовно ЛГБТ, не підтримали полеміку рівних точок зору, використовували лексику, застосування якої вважається нетолерантною щодо ЛГБТ”, – зазначають у повідомленні Нацради.

У ньому також додають, що Національна рада не підтримала проєкт щодо продовження ліцензії цьому мовникові та повернеться до розгляду питання пізніше. 

Як повідомляє видання “Детектор медіа”, для телеканалу КРТ це вже шоста перевірка, призначена за останні місяці. 23 квітня і 21 травня Нацрада призначила перевірки КРТ через трансляцію програм «Прайм аналітика» Руслана Коцаби і «ТБУ» (“Топ-блогери України”), у яких Нацрада вбачала ознаки пропаганди агресії, розпалювання ворожнечі, посягання на права і свободи, порушення вимог щодо об’єктивної інформації. 4 червня – через трансляцію 9 травня Параду перемоги з Мінська. 18 червня – через порушення правил мовлення в дні пам’яті та пісню Льва Лещенка. 2 липня – через схвальні висловлювання про парад перемоги в Москві 24 червня та показ його фрагментів

Сам канал розцінює дії Нацради як тиск на свободу слова та вважає рішення незаконним. 30 липня колектив “КРТ” проводив під стінами регулятора пікет, під час його сталась сутичка із праворадикалами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter