“Талібан” заборонив афганським жінкам спілкуватися між собою

Дата: 28 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство сприяння доброчесності та запобігання пороку “Талібану” заборонило дорослим жінкам спілкуватись у присутності інших жінок.

Про це повідомляє телеканал Amu TV, який висвітлює соціальні новини Афганістану.

Фото: BBC

Згідно з наказом, віднині жінки не мають права дозволяти іншим дорослим жінкам чути їхні голоси. Також їм заборонено виконувати такбір – ісламську молитву – або читати Коран уголос у присутності інших жінок.

Ця вказівка спричинила обурення серед афганських жінок. Їхні свободи додатково обмежили попри численні прохання захистити їх від репресивної політики. Акушерка Саміра з міста Герат повідомила, що посадовці забороняють медикиням зустрічатися з чоловіками-партнерами пацієнток, що обмежує їхню здатність надавати медичну допомогу.

Вона зазначила, що працює в клініках у віддалених районах вісім років, проте за останні два місяці контроль з боку “Талібану” посилився. На блокпостах жінкам навіть забороняють спілкуватися, коли вони прямують на роботу. У клініках їм кажуть, що не можна обговорювати медичні питання з чоловіками-родичами.

Міністерство пропаганди доброчесності також вимагає, щоб жінки повністю прикривали своє тіло, включно з обличчям. Правозахисники та місцеві жительки засудили такі “правила”, вважаючи їх частиною політики ненависті до жінок.

Одна з активісток висловила стурбованість: “Як жінки, які є єдиними годувальниками своїх родин, можуть купувати хліб, звертатися по медичну допомогу чи просто існувати, якщо навіть їхні голоси заборонено? Ці рішення обмежують жінок і роблять життя всіх нас тяжким”.

Вважається, що міністерство сприяння доброчесності та запобігання пороку “Талібану” є ключовим гравцем у реалізації обмежувальної політики угруповання. Міжнародна спільнота, ООН та правозахисні організації рішуче критикують систематичне обмеження прав жінок з боку талібів.

Нагадаємо, що Канада, Австралія, Німеччина та Нідерланди мають намір звернутися до Міжнародного суду ООН із позовом проти “Талібану” через гендерну дискримінацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter