Таджикистан майже вдвічі скоротив список професій, які заборонені для жінок

Дата: 04 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Таджикистані скоротили перелік робіт, де заборонено застосовувати жіночу працю. У новому переліку вже не 334, а 194 професії та види робіт у 22 секторах економіки, де жінки поки що працювати не можуть. 

Про це інформує видання “Новое время”.

Скриншот з відео

Серед позицій, які тепер дозволені жінкам, – монтажниця геодезичних знаків, підривниця на геологорозвідувальних роботах, бітумниця на виробництві теплоізоляційних матеріалів та інші.

Скорочення списку пов’язано, як зазначено в документі, з “автоматизацією виробничих процесів та покращенням умов праці” та “розширенням доступу жінок до відповідних професій та збільшенням прибутковості“.

Водночас жінкам, як і раніше, заборонені професії: теслі, бурильника, шахтаря, прохідника, плавильника, покрівельника та інші.

53-річна Джиянгуль Махмудова, яка працює на будівництві Рогунської ГЕС і керує дорожнім катком, розповідає, що синів у їхній родині не було, тож їй доводилося братися за важку роботу.

Хоча вона закінчила медучилище, нині керує важкою будівельною технікою. Працює вахтовим методом: 20 днів на Рогуні, десять днів відпочиває вдома. У Джіянгуль семеро дітей.

Укладачі списку заявляють, що для жінок досі під забороною лишаються ті професії, в яких передбачається важка фізична праця та робота на шкідливих виробництвах. Представник федерації профспілок Акобір Кукрбонов каже, що першорядне значення має здоров’я жінок.

“Жінка – це потенційно майбутня мати, майбутнє нації залежить від неї”, зазначи він.

Таджикистанська журналістка Мохпора Кіромова вивчила список заборонених для жінок професій і вважає, що саме існування такого переліку суперечить Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Таджикистан, до речі, її ратифікував.

У 1993 році Таджикистан прийняв Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Це передбачає те, що наша країна в найближчому майбутньому має забезпечити гендерну рівноправність. Що говорить ООН? Ви повинні скласти цей список, спираючись не на статеві критерії, а на фізичні можливості людей незалежно від того, якої вони статі“, – каже Кіромова.

Представник федерації профспілок Акобір Кукрбонов запевняє, що також хотів би, щоб такого списку не було.

На жаль, є важкі та шкідливі виробництва”, пояснює він, але сподівається, що в майбутньому, з розвитком технологій та розв’язанням наявних проблем, цей список можна буде скасувати.

Кіромова зазначає також, що більшість заборонених для жінок професій так само шкідливі і для чоловіків.

Згідно з останнім переписом населення, більш ніж половина людей у ​​Таджикистані – жінки. Нерідко складні життєві обставини змушують їх братися за тяжку працю.

Останніми роками міжнародні правозахисні організації часто критикують Таджикистан за дискримінацію щодо жінок, зокрема, за наявність списку заборонених для жінок професій. Подібні списки є у багатьох пострадянських країнах, наприклад, у Киргизстані. У Казахстані його скасували 2021 року.

Нагадаємо, у 2023 році в Україні послугами Державної служби зайнятості скористались щонайменше 483 тисячі зареєстрованих безробітних, більшість з яких були жінками. Посадовці помітили, як за час повномасштабної війни українські жінки почали обіймати посади, що до цього у суспільстві стереотипно вважали “чоловічими”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter