Сину ексохоронця Януковича оголосили нову підозру за катування цивільних на Херсонщині

Дата: 17 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру у порушенні законів та звичаїв війни повідомили працівнику ФСБ РФ, який міг позбавляти волі та катувати цивільних на Херсонщині. 

Підозру на Яна Заневського можна знайти на сайті Офісу генерального прокурора. 

Підозрюваний. Фото: Нацполіція

Раніше цьому росіянину вже оголошували підозру за керування фільтраційним табором на Запоріжжі.

Заневський — син В’ячеслава Заневського, начальника служби безпеки Віктора Януковича. За інформацією правоохоронців, син звертався до батька з проханням допомогти вишукувати проукраїнських громадян, військовослужбовців ЗСУ та учасників АТО на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Миколаївської областей.

Нова підозра Заневського стосується подій вересня 2022 року. Тоді 13 вересня 15 російських військових викрали мешканку Білозерки й доставили її до райсуду, де намагались схилити до співпраці. Згодом жінка опинилась у російській катівні в будівлі обласного головного управління Нацполіції в Херсоні, де пробула до 30 вересня. 

“Центр журналістських розслідувань” припускає, що у цьому епілозі мова може йти про викрадення колишньої голови Білозерської селищної громади Антоніни Чередник.

Ще один епізод, що закидають Заневському-молодшому, трапився 15 вересня. Тоді росіяни викрали з дому чоловіка, утримували в підвалі Станіславської дитячої музичної школи, а також у захопленому Білозерському районному суді. Викраденого схиляли до співпраці, а відпустили тільки після запису постановного ролика. 

За даними “Центру журналістських розслідувань”, потерпілим у цьому епізоді є голова Станіславської сільської громади Херсонського району Іван Самойленко.

Якщо підозрюваного росіянина визнають винним, то він може отримати від 8 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що колишній генерал СБУ часів Януковича міг очолити катівню в окупованому Мелітополі. Мова йде про Сергія Ганжу

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter